Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2019 / 06:49 uur

Boeren ontwaken in Den Haag

Enkele tientallen boeren hebben na de protestactie de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in Den Haag. Op het Malieveld hebben ze geslapen in tentjes, caravans of in de tractor.

De boeren bieden donderdagochtend een ontbijt aan de Hagenaars aan, ‘om het ongemak, dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, enigszins te verzachten’. Er staan bij de Hofvijver zo’n twintig kraampjes met onder meer eieren, jus d’orange, brood en zelfs shoarma. „We hopen dat er veel mensen komen, want er is genoeg", aldus protestleider Sieta van Keimpema van de actiegroep Farmers Defence Force.

Sommige Hagenaars steken een worst en een fles sap in hun tas, anderen halen een hele doos etenswaren en regelen zo alvast de bedrijfslunch. Ook de koffie vindt gretig aftrek.

‘Tour de Boer’

De boeren willen na het ontbijt een ‘Tour de Boer’ houden langs diverse ministeries. Volgens Van Keimpema mogen de boeren dat echter niet doen met de tractor. „Dat is echt jammer, want we wilden daarna met elkaar gelijk de stad uit rijden. Nu moet iedereen afzonderlijk met zijn trekker de stad uit en dan is de kans dat het een puinhoop wordt juist groter."

In de stad zijn opnieuw veel agenten aanwezig met politieauto’s en ME-busjes. Ook worden weer legertrucks ingezet. De boeren zijn daar niet blij mee. „De inzet is heel groot en provocerend", aldus Van Keimpema.

Man zwaargewond geraakt

Op de dag van het boerenprotest is een 71-jarige man zwaargewond geraakt. Dat gebeurde toen een bus van de mobiele eenheid rond 19.50 uur op het Lange Voorhout tegen een bouwcontainer aanreed. De man uit Den Haag raakte bekneld tussen die container en een bouwwand.

De man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe het heeft kunnen gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boeren ontwaken in Den Haag
Sluiten