Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 okt 2019 / 15:14 uur

Boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME paraat

Boze boeren zijn in Groningen het provinciehuis binnengedrongen. Ze hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan. In het provinciegebouw is gevochten.

De boeren hadden zich in groten getale voor het provinciehuis in Groningen verzameld en waren in afwachting van overleg tussen het provinciebestuur en een afvaardiging. Omstreeks half vijf ‘s middags waren de boeren het zat en drongen ze het gebouw binnen. Inmiddels verlaat een deel van de boeren de stad.

Een deel van de tractors rijdt inderdaad weg vanuit de binnenstad. Op de Grote Markt en voor het Provinciehuis staan nog wel tientallen tractors.

Netjes naar huis

De vertrekkende boeren hebben gehoor gegeven aan de oproep van LTO Noord om rustig naar huis te gaan. Volgens Alma den Hertog, woordvoerster van LTO Noord, is in de gesprekken met het provinciebestuur gebleken dat er een opening is voor een oplossing. „Maar voor vandaag was dit het maximaal haalbare", zegt ze. „We vragen de mensen nu om naar huis te gaan. We gaan ervan uit dat ze dit netjes doen."

Dinsdag meer gesprekken

Alma den Hertog liet verder weten dat LTO het bestormen van het provinciehuis veroordeelt. „Ik heb wel begrepen dat daar geen leden van LTO bij betrokken waren. Ik wil juist de politie een enorme pluim geven voor de manier waarop ze de rust hebben bewaard en hoe ze deze demonstratie hebben begeleid."

„Ook voor het grootste deel van de boeren geldt dat ze op een goede manier hebben gedemonstreerd. Ze stonden voor de zaak", aldus Den Hertog. De gesprekken tussen LTO Noord en het provinciebestuur gaan dinsdag verder.

Oproer

Verslaggever Geert Jan Hahn liet eerder op maandag via Twitter weten dat er een door de hekken heen is gereden.

Eerder liet de politie Groningen al weten dat iemand op een politiepaard is ingereden. In de omgeving zijn demonstranten aangehouden.

ME paraat

De Mobiele Eenheid is maandagmiddag in Groningen aanwezig om het boerenprotest ‘ordelijk te laten verlopen’. Dat meldt de politie. „Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen gaat te ver", aldus de politie.

https://twitter.com/chrisgarrit/status/1183761845552865280

Aan de regels houden

Boeren hebben het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden. Dat zegt landbouwminister Carola Schouten naar aanleiding van de bestorming van het Groningse provinciehuis door boze boeren. Zij reden met een tractor de deur eruit.

Schouten laat wel weten dat zij ‘alle begrip’ heeft voor de zorgen van boeren. De Raad van State dwong de overheid eerder dit jaar tot een veel strenger beleid om de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden tegen te gaan. Met name veehouders vrezen dat daardoor het ondernemen hen straks onmogelijk wordt gemaakt.

Stikstofregels

De provincies kwamen vorige week met nieuwe stikstofregels voor onder meer de landbouw, gebaseerd op beleid dat het kabinet heeft uitgestippeld. Verscheidene provinciebesturen zijn gezwicht voor de druk van protesterende boeren en hebben die maatregelen alweer ingeslikt.

Woede in Tweede Kamer

Tweede Kamerleden hebben geen goed woord over voor demonstrerende boeren die in Groningen met geweld het provinciehuis zijn binnengedrongen. „Dit gaat veel en veel te ver", vindt fractieleider Rob Jetten van D66. „Ik snap dat boeren willen demonstreren, maar intimidatie en geweld zijn ontoelaatbaar."

VVD’er Helma Lodders noemt de actie van de boeren „ontzettend fout en dom". Zij snapt dat boeren boos zijn, maar vindt dat zij zich aan de wet moeten houden. „Er wordt keihard gewerkt om het goed te regelen. Geweld tegen politie of dingen slopen is verwerpelijk en helpt ons niet!"

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het recht om te demonstreren „een groot goed", maar merkt op dat geweld en intimidatie daar niet bij horen. „Het binnenrammen van een provinciehuis is onacceptabel." PvdA’er William Moorlag vindt dat van de samenleving best begrip mag worden gevraagd voor „lawaai en verkeersoverlast", maar niet voor dit soort „moedwillige vernieling".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME paraat
Sluiten