Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Bij bouw AZ-stadion waren al twijfels over veiligheid

Er bleek veel mis te zijn gegaan bij de bouw van het AZ-stadion in 2005, waarvan in afgelopen augustus een deel van het dak is ingestort. Dat meldt NH Nieuws op basis van documenten van de gemeente. 

Geen toestemming

Bedrijven schijnen zonder toestemming te zijn begonnen met bouwen, berekeningen en tekeningen ontbraken en inspecteurs ontdekten ernstige afwijkingen in de constructie van het stadion. De bouw moest volgens NH Nieuws van de gemeente zelfs tot drie keer toe worden gestaakt.

Instorting

Een dak van ongeveer 20 meter breed stortte in augustus in en kwam op de tribune terecht. Niemand raakte gewond. De oorzaak van de instorting waren lasverbinding in de draagconstructie die te dun waren, werd eerder al bekend.

De gemeente tikte de constructiebedrijven meerdere keren op de vingers, maar zij bleven de fout ingaan door wederom te beginnen met de bouw van onderdelen die nog niet waren goedgekeurd. Inspecteurs ontdekten daarnaast dat constructies soms anders gebouw werden, dan eigenlijk was berekend.

Cruciale fouten

Uit de documenten blijkt verder dat er op de bouwplaats ook cruciale fouten werden gemaakt. Zo waren belangrijke bouten niet aangedraaid en werden de verkeerde pennen gebruikt bij de kapconstructie. Eerder dit jaar werd al bekend dat de dakconstructie van het stadion niet was ontworpen en berekend op een harde neerwaartse windbelasting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.