Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Auto’s geweerd: kinderen in weekend gratis met Amsterdams ov

Als het aan het Amsterdamse stadsbestuur ligt, gaan kinderen tot en met 11 jaar op woensdagmiddag en in het weekend gratis (mee)reizen met het openbaar vervoer. Dat staat in de zogeheten Agenda Amsterdam Autoluw die het college woensdag heeft gepresenteerd.

In het voorstel staan 27 maatregelen om meer ruimte te maken voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen en het terugdringen van autogebruik.

Autoluwe stad

Er komt een proef met een nachtmetro in het weekend en de P+R-terreinen aan de randen van de stad worden uitgebreid. Ook worden deelauto’s en -fietsen beter beschikbaar. Doorgaand verkeer dat niet in Amsterdam hoeft te zijn, wordt zo veel mogelijk naar de wegen rondom de stad gedirigeerd.

„Een autoluwe stad bereik je in de eerste plaats door mensen aantrekkelijke alternatieven te bieden voor hun auto. Daarom investeren we met deze agenda flink in het openbaar vervoer", zegt verkeerswethouder Sharon Dijksma.

Conceptversie

De agenda is tot stand gekomen door gesprekken met bewoners, ondernemers, forenzen en experts. Het gaat om een conceptversie waar de stadsdelen nog over moeten adviseren. De definitieve versie komt waarschijnlijk begin volgend jaar aan de orde in de gemeenteraad. De maatregelen zouden in 2021 moeten ingaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Auto’s geweerd: kinderen in weekend gratis met Amsterdams ov
Sluiten