Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Aanzienlijke’ schade Malieveld door tractors

De tractoren van de protesterende boeren hebben woensdag ‘aanzienlijke schade’ veroorzaakt aan het Malieveld in Den Haag. Dat constateert eigenaar Staatsbosbeheer een dag na het grote boerenprotest. 

De overheidsdienst die het veld beheert gaat met een aannemer bekijken wat er moet gebeuren om die schade te herstellen. Wanneer er meer duidelijkheid is over de kosten, gaat Staatsbosbeheer met ‘de verantwoordelijke partijen’ in gesprek over de rekening.

Vooraf niets afgesproken

Of dat de boeren zijn of bijvoorbeeld de gemeente Den Haag, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Met Staatsbosbeheer was vooraf niets afgesproken over gebruik van het Malieveld door de boeren. De gemeente stelde woensdag dat „was voorzien" dat tractoren op het Malieveld hun tractor zouden parkeren.

Op het veld staat sinds enkele dagen ook de tent van het beroemde Cirque du Soleil. Dat zag zich genoodzaakt de voorstelling van woensdagavond af te blazen. De voorstelling van donderdagavond gaat wel door. Over de financiële schade is nog niet gesproken, zegt organisator Mojo. Daar wordt later naar gekeken. „De show van donderdagavond was belangrijker."

Veel afval

Het grasveld is op diverse plekken ‘compleet kapotgereden’ en aan de randen van het terrein, tussen de bomen, hebben tractoren diepe bandensporen getrokken. Ook is de bodem aangedrukt door de zware voertuigen. Na het vertrek van de boeren lag op het veld donderdag ook veel afval, zoals gebroken glas, aldus de beheerder.

Het grote Haagse grasveld is vorig jaar nog flink opgeknapt, onder meer met een verstevigde grasmat en een gedeeltelijk nieuw drainagesysteem met een ondergrond. „Het terrein wordt intensief gebruikt. Verwacht mag worden dat gebruikers er netjes en respectvol mee omgaan", aldus Staatsbosbeheer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.