Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 31 okt 2019 / 12:09 uur

Aantal jongeren in jeugdzorg blijft toenemen

Voor het vijfde jaar op een rij is het aantal jongeren dat in jeugdzorg zit toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag werden bekend gemaakt.

In de eerste helft van het jaar kregen 366.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorgd. Dat komt neer op 1 op de 12 jongeren. Dit aantal lag in 2015 bijvoorbeeld een stuk lager op 319.000 jongeren. Daarbij zijn de cijfers van dit jaar nog niet definitief en in de voorbije jaren is gebleken dat het definitieve cijfer nog een paar procent hoger ligt.

Jeugdhulp

Onder jeugdzorg vallen zowel jeugdhulp, jeugdbescherming als jeugdreclassering. In die eerste categorie blijkt ook dat de jongeren gemiddeld langer gebruik maken van jeugdhulp. En de stijging is flink, bijna vijftig procent, van 223 dagen naar 346.

Bij zowel jeugdbescherming als jeugdreclassering neemt het aantal dagen wel flink af. Van respectievelijk 1.035 dagen naar 870 dagen en van 427 dagen naar 308 dagen in de eerste helft van dit jaar.

Budgetten stijgen niet mee

FNV heeft gereageerd op de cijfers en stelt dat de politiek het probleem nog altijd onderschat. „De budgetten voor de jeugdzorg stijgen niet evenredig mee met de stijgende vraag. Sterker nog, de budgetten nemen alleen maar meer af en gemeenten buitelen momenteel over elkaar heen om nieuwe bezuinigingen aan te kondigen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal jongeren in jeugdzorg blijft toenemen
Sluiten