Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Aantal bouwplaatsen in Limburg stilgelegd om veiligheid personeel

Bij een grote controle op bouwplaatsen in Zuid-Limburg is 33 keer het werk stilgelegd vanwege de veiligheid. Er werden tientallen waarschuwingen uitgedeeld. 

De Inspectie SZW legde het werk stil omdat de situatie gevaarlijk was voor de bouwvakkers, maakt de inspectie bekend. „De veiligheid op de bouwplaatsen in Zuid-Limburg is onder de maat", oordeelt de inspectie.

Veilig en gezond op vier plaatsen

In totaal bezocht de inspectie 22 bouwplaatsen in en rond Maastricht en Kerkrade. Op slechts vier daarvan konden de bouwvakkers gezond en veilig werken. Op de andere plaatsen liepen ze gevaar bedolven of geëlektrocuteerd te worden, of kwartsstof in te ademen. Ook waren de steigers vaak onveilig. De bouwvakkers konden pas weer aan het werk nadat het gevaar was opgeheven.

Onderbetaling en illegale arbeid

Veel bezochte werkzaamheden werden in opdracht van woningcorporaties uitgevoerd. „Uit de inspecties op de bouwwerken bleek dat alle woningbouwcorporaties tekort schieten in hun rol als opdrachtgever", aldus de inspectie. Daarnaast waren ere andere misstanden, zoals onderbetaling, overschrijding van de arbeidstijden wet en mogelijk illegale arbeid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.