Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

5000 jaar oude stad opgegraven in Israël

Een bijzondere vondst in het Israël: daar is een 5000 jaar oude stad opgegraven. De restanten waarop de stad is gebouwd, zijn wellicht nog 2000 jaar ouder.

Archeologen hebben de restanten in het noorden van het land ontdekt. In En Ensur, zoals het nu bekendstaat, leefden tijdens de hoogtijdagen in de vroege bronstijd mogelijk zo’n 6000 mensen.

Grootste opgraving van het land

De plek werd opgegraven vanwege wegwerkzaamheden en ligt halverwege tussen Tel Aviv en Haifa. De archeologen ontdekten tevens dat de stad is gebouwd op de restanten van een nog oudere nederzetting van 2000 jaar eerder.

Met 4 hectare is het de grootste opgraving die in Israël is gedaan. Naar verwachting is daarmee slechts 10 procent van de stad blootgelegd, zegt Yitzhak Paz, een van de betrokken archeologen tegen de krant Haaretz.

Huizen, straten en steegjes

De opgravingen legden onder meer huizen, publieke ruimten, straten en steegjes bloot. Op de locatie zijn ook meer dan 4 miljoen archeologische deeltjes gevonden, waaronder beeldjes van mensen en dieren, potscherven en verschillende soorten gereedschap.

Of En Ensur ooit wordt opengesteld voor het publiek is overigens maar zeer de vraag. De opgraving zal vermoedelijk weer onder de grond verdwijnen, omdat op de locatie een verkeersknooppunt gepland staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.