Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2019 / 07:11 uur

23 aanhoudingen bij demonstratie in Rotterdam

De politie heeft bij de botsingen tussen Koerden en Turken woensdagavond in Rotterdam in totaal 23 mensen aangehouden.

Zij worden verdacht van openlijk geweld, mishandeling, vernieling en belediging. Een aantal verdachten had boksbeugels, een ploertendoder en schroevendraaiers bij zich. Zij zitten nog vast.

Drie agenten raakten gewond. Een agent liep een polsbreuk op.

Turkse inval

De Koerden demonstreerden tegen de Turkse inval in Syrië. De demonstratie was aangekondigd en er was ook een tegendemonstratie van Turken. De twee kampen gingen met elkaar op de vuist. Er waren op meerdere locaties vechtpartijen.

De gemeente hield al rekening met een mogelijke escalatie tussen de groepen. „Politie heeft vol ingezet op het gescheiden houden van beide groepen, maar heeft na overleg met de burgemeester ter plekke besloten de demonstratie te ontbinden", laat de gemeente weten in een persbericht. „Focus ligt bij demonstraties op het beschermen van alle groepen, maar tijdens de demonstratie heeft de Koerdische groep, in tegenstelling tot alle afspraken, als eerste de confrontatie gezocht met tegendemonstranten."

‘Onacceptabel’

Premier Mark Rutte noemt het geweld tussen Turkse en Koerdische Nederlanders bij de demonstratie in Rotterdam „totaal onacceptabel".

„In dit land mag je demonstreren, maar wel beschaafd", aldus de premier tijdens een debat in de Kamer over de Turkse inval in het noorden van Syrië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
23 aanhoudingen bij demonstratie in Rotterdam
Sluiten