Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 27 sep 2019 / 13:55 uur

Zwartwerkers laten Belastingdienst honderden miljoenen mislopen

De meeste Nederlanders betalen braaf belasting, maar niet iedere werkende dient de loonbelasting op zijn inkomsten in bij de fiscus. Zo’n 400.000 mensen ontdoken in 2018 belasting door hun werk niet, of maar voor een deel, op te geven. 

Door deze zwartwerkers loopt de dienst honderden miljoenen euro’s mis, zo blijkt uit cijfers die NOS op 3 heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over een slordige vier miljard euro inkomsten werd geen belasting betaald.

Schoonmakers, schilders en stukadoors

De schoonmaakbranche is volgens de gegevens de plek waar het meest wordt zwartgewerkt: daar gaat zo’n 1,44 miljard euro per jaar in om. Stukadoors en schilders, ofwel de bouwsector, staat met zo’n 800 miljoen euro per jaar op de tweede plek. Kappers zouden hun werkzaamheden voor ongeveer 441 miljoen euro buiten de boekjes houden.

Hoeveel euro’s precies?

Ook in de kinderopvang en bij de oppas wordt er belasting ontdoken: voor zo’n 341 miljoen euro. Bij alle bedragen zijn de extra kosten voor uitkeringen en toeslagen nog niet meegerekend, schrijft NOS op 3. Bovendien zijn het schattingen, omdat het moeilijk is om de cijfers nauwkeurig vast te stellen: daar worden normaal btw-aangiftes voor gebruikt. Hoeveel boetes er worden opgelegd aan zwartwerkers, laat de Belastingdienst niet weten.

Reageer op artikel:
Zwartwerkers laten Belastingdienst honderden miljoenen mislopen
Sluiten