Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Zware ochtendspits verwacht door boerenprotest en hevige regenval

Een combinatie van slecht weer en de geplande acties van boeren in Den Haag zullen voor verstoppingen zorgen op de Nederlandse snelwegen. Dat is de voorspelling van de ANWB en Rijkswaterstaat over de dinsdagochtendspits.

Wie dinsdagochtend op tijd ergens wezen moet, doet er verstandig aan om extra reistijd in te calculeren. Vooral rond Den Haag zal er sprake zijn van ernstige verkeershinder, maar ook in de regio Rotterdam en op de A28 bij Hoogeveen worden opstoppingen verwacht.

Protest tegen regering

Het geplande protest van boeren tegen het regeringsbeleid valt samen op een dag met zeer onstuimige weersvoorspellingen. Geschat wordt dat er ongeveer 10.000 demonstranten en 2500 agrarische voertuigen naar Den Haag onderweg zijn om deel te nemen aan het protest. Deze voertuigen mogen echter niet mee de Haagse binnenstad in. De gemeente heeft toestemming gegeven voor slechts 75 trekkers op het Malieveld.

De rest zal vermoedelijk parkeren bij het stadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen. Ook in het noorden van het land op de A28 staat een protest gepland van de agrariërs. Op sociale media worden maandagavond al beelden gedeeld van de voorbereiding en de omvang. Vanuit het hele land zijn boeren met hun voertuigen onderweg naar de Hofstad om mee te doen aan de actie.

Het boerenprotest leeft behoorlijk onder agrariërs die de actie van dinsdag massaal steunen, er lijkt sprake te zijn van een uiterst gecoördineerde actie waarin sociale media wordt gebruikt om aandacht voor hun zaak te krijgen en besloten WhatsApp-groepen als intern communicatiekanaal dienen.

https://twitter.com/FarmersForce/status/1178758934150168578

Blokkeerdrenten

Drentse boeren zijn van plan dinsdagochtend de A28 bij Hoogeveen in de richting van Zwolle te blokkeren, meldt RTV Drenthe. De omroep baseert zich op app-berichten die rondgaan onder boeren. Volgens het plan gaan trekkers op beide rijbanen en de vluchtstrook rijden. Om 08.00 uur wordt de oprit naar de A28 bij Pesse geblokkeerd. Van daaruit gaan de trekkers de snelweg op, eerst alleen op de rechter rijstrook en de vluchtstrook.

Voorbij knooppunt Hoogeveen worden zowel de twee rijstroken als de vluchtstrook ingenomen door de actievoerende boeren, is het plan. Het verkeer op de A28 naar het zuiden wordt gewaarschuwd met een tekstkar met de tekst „Boerenprotest. Let op: trekkers op de rijbaan". De kar komt tussen Spier en Pesse te staan, blijkt uit de berichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zware ochtendspits verwacht door boerenprotest en hevige regenval
Sluiten