Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 sep 2019 / 06:14 uur

Woensdag stemming over motie no-dealbrexit

Het Britse Lagerhuis stemt woensdag over een motie die een no-dealbrexit moet voorkomen. De motie lijkt te worden aangenomen. Dat zou een grote klap zijn voor premier Boris Johnson, die in dat geval waarschijnlijk nieuwe verkiezingen wil.

Meerdere Conservatieve parlementariërs stemden dinsdag tegen de regering in een spoeddebat over de motie van woensdag. Zij stemmen woensdag waarschijnlijk weer tegen de regering en dus voor de motie. Dinsdag waren 328 parlementariërs voor het stemmen voor de motie en 301 tegen.

In oktober uit EU

Johnson wil hoe dan ook op 31 oktober uit de Europese Unie. In de motie die woensdag wordt behandeld staat dat een no-dealbrexit eerst door het parlement dient te worden goedgekeurd. Als het parlement tegenstemt, zou de uittreding moeten worden uitgesteld tot 31 januari.

Eigen plannen doorvoeren

De Britse premier wil met nieuwe verkiezingen een dusdanige meerderheid afdwingen dat hij zijn eigen plannen kan doorvoeren. Verschillende leden van zijn eigen partij lijken voor de motie te stemmen. Sinds dinsdag heeft Johnson geen meerderheid meer in het parlement nadat Philip Lee overstapte naar de Lib Dems.

Als de motie wordt afgewezen, dan dreigt een no-dealbrexit op 31 oktober, tenzij Johnson een nieuwe deal weet te bereiken met de EU.

Reageer op artikel:
Woensdag stemming over motie no-dealbrexit
Sluiten