Metro
Metro Nieuws 12 sep 2019 / 14:44 uur

VVD en PvdA pleiten voor modernisering van de vrijheid van onderwijs

Zowel de VVD als de PvdA hebben laten weten artikel 23 van de Grondwet te willen moderniseren. In het betreffende artikel staat de vrijheid van onderwijs vastgelegd. Aanleiding is het bericht van Nieuwsuur en NRC van afgelopen dinsdag. 

Uit die berichtgeving volgde onder meer dat meisjes en jongens op salafistische scholen elkaar niet mogen nakijken en dat Allah homoseksualiteit niet accepteert. VVD-Kamerlid Wiersma zei in het NPO 1-radioprogramma de berichten onrustbarend te vinden.

Gelijke kansen

Zo zei hij: „Dit staat haaks op alles wat we willen. We kunnen nu niet langer wachten.” Wiersma is daarom van mening dat de vrijheid van onderwijs ondergeschikt moet worden gemaakt aan het gelijkheidsbeginsel: iedereen in Nederland moet in gelijke gevallen gelijk behandeld worden.

De PvdA had eerder al een wetsvoorstel klaarliggen. Zij pleiten daarin onder meer dat ‘gelijke kansen’ voor kinderen moet prevaleren boven de vrijheid om een school op te richten. Volgens PvdA-leider Asscher verschuilen scholen zich soms achter artikel 23.

Kindermishandeling 👇 Alle kinderen verdienen gelijke kansen. Scholen moeten onze kinderen voorbereiden op het leven in…

Gepostet von Lodewijk Asscher am Donnerstag, 12. September 2019

Op Facebook schrijft de PvdA-leider het kindermishandeling te vinden dat kinderen op Islamitische basisscholen denkbeelden onderwezen krijgen die hun ‘beperken in hun vrije ontwikkeling’.

Verbod

Wiersma spreekt van het gif van het salafisme dat in de vorm van buitenschoolse lessen aan de samenleving wordt opgedrongen. „Maar het feit dat ook in het reguliere onderwijs omstreden denkbeelden worden aangeleerd, is mogelijk nog verontrustender.”

Dinsdag meldden Nieuwsuur en NRC dat leerlingen op salafistische scholen leren dat niet gelovigen de doodstraf verdienen en dat zij zich van de Nederlandse samenleving moeten afkeren. De VVD en PvdA pleiten daarom voor een verbod op koranscholen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVD en PvdA pleiten voor modernisering van de vrijheid van onderwijs
Sluiten