Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 sep 2019

VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

De Verenigde Staten hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security (NSA) werkte. 

Dit vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Onuitwisbaar, die volgens de VS in strijd is met de geheimhoudingsovereenkomst.

Opbrengsten niet naar Snowden

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat het boek van Snowden is gepubliceerd zonder dat het manuscript ervan is ingezien door inlichtingendiensten. Ook speeches die de voormalige NSA-medewerker tegenwoordig geeft zouden tegen de regels indruisen.

Met de rechtszaak proberen de VS ervoor te zorgen dat alle opbrengsten die voortkomen uit het boek niet bij Snowden terechtkomen. Snowden lekte in 2013 geheime documenten over spionageactiviteiten en de beveiliging van online communicatie door de NSA.

Held

Sinds de onthullingen die hij deed, verbleef hij in Rusland. Veel mensen zien hem als een held, maar de Amerikaanse autoriteiten willen een strafrechtelijk proces vanwege het lekken van geheime informatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek
Sluiten