Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 sep 2019 / 07:12 uur

Vrouw stelt Staat aansprakelijk voor gedwongen afstaan kind

Voor het eerst stelt een Nederlandse moeder die haar kind heeft moeten afstaan de Staat aansprakelijk voor het leed dat haar is aangedaan. Trudy Scheele-Gertsen zegt in Trouw in de jaren zestig gedwongen te zijn haar zoon af te staan, omdat ze ongehuwd zwanger raakte.

Uit de ouderlijke macht gezet

De toen 22-jarige Scheele-Gertsen heeft haar kind nooit willen afstaan, maar in februari 1968 werd het kind onmiddellijk na de geboorte weggehaald. Volgens haar advocaat is de jonge moeder toen uit de ouderlijke macht gezet, maar aan de voorwaarden daarvoor was niet voldaan. De kinderbescherming had volgens de advocaat kunnen weten dat ze haar kind helemaal niet wilde afstaan.

‘Mensonterend’

„Wat met mij is gebeurd, is mensonterend", zegt Scheele-Gertsen in de krant. „Daarom wil ik het aan de kaak stellen." Ze wil dat de rechter vaststelt dat ze haar zoon gedwongen heeft afgestaan. Ook wil ze duidelijkheid over de rol van overheidsinstanties in het ontstaan van het idee, in de jaren vijftig, dat het bij elkaar houden van ongehuwde moeders en hun kinderen onwenselijk was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw stelt Staat aansprakelijk voor gedwongen afstaan kind
Sluiten