Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 sep 2019 / 06:42 uur

Vreemde klachten rondom e-sigaret: ‘Eén patiënt hoestte bloed op’

Er is wat vreemds gaande rondom de e-sigaret. Zowel in het buitenland als in Nederland zijn rare klachten binnengekomen na gebruik van de elektronische sigaret. In één geval werd er bloed opgehoest, meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose in Nieuwsuur. 

Deze week werd er een enquête gehouden onder 1100 leden van de vereniging, die binnen drie dagen drie meldingen binnenkregen. Volgens de voorzitter, Leon van der Toorn, gaat het om drie mensen die voorheen geen klachten aan hun longen hadden.

In alle drie de gevallen acht Toorn de kans dat de klachten met het gebruik van een e-sigaret te maken hebben gehad groot. „Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had. Een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden.”

De enquête werd gehouden omdat er in de VS een vreemde situatie is ontstaan, nadat een aantal mensen mysterieuze ademhalingsziektes kregen die worden gelinkt aan het gebruik van e-sigaretten. In totaal zijn daar zes mensen overleden aan de vreemde klachten. Aan de hand van het onderzoek in Nederland wil men kijken of ze patronen kunnen ontdekken om de vreemde klachten en ziektes te verklaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vreemde klachten rondom e-sigaret: ‘Eén patiënt hoestte bloed op’
Sluiten