Metro
Metro Nieuws 27 sep 2019 / 14:40 uur

Utrechtse moskeeschool heeft ‘sektarische trekjes’

De onder vuur liggende school van de Utrechtse AlFitrah-moskee lijkt op een sekte. De wereld wordt strak ingedeeld in halal, toegestaan, en haram: verboden. 

De kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar leren op de school dat ze ver weg moeten blijven van alles wat niet-islamitisch is en dat ze ouders, familie of vrienden die anders denken, moeten corrigeren. Het meedoen aan normale leuke dingen van de basisschool, zoals schoolreisjes en het vieren van Sinterklaas, wordt de kinderen ‘actief ontmoedigd’.

‘Op of over de rand van de wet’

Het zijn geen malse uitspraken in het rapport dat het Verwey-Jonker Instituut vrijdag heeft gepubliceerd, over het onderwijs in de salafistische moskee in Utrecht. De onderzoekers vinden dat AlFitrah niet actief aanzet tot radicalisering of geweld, maar het gedachtegoed kan er wel een voedingsbodem voor zijn.

Wat er bij de moskee gebeurt, is op of over de rand van de wet, vinden de onderzoekers. Voor het onderzoek is ook met ingewijden van de moskee gepraat. Er werd duidelijk dat er bijvoorbeeld islamitische huwelijken worden gesloten zonder burgerlijk huwelijk bij de gemeente. Hierdoor kan er polygamie plaatsvinden, wat in Nederland verboden is. Ook leren kinderen dat niet-gelovigen niet te vertrouwen zijn.

Het Utrechtse instituut deed in 2016 al onderzoek naar het moskeeonderwijs. Toen bleek dat de lessen „pedagogisch verantwoord" waren, maar wel een risico vormden dat moslimkinderen met de rug naar de Nederlandse samenleving zouden gaan staan. De gemeente Utrecht gaf vervolgens opdracht voor nader onderzoek.

Niet zelf nadenken

De onderzoekers spraken in een jaar tijd met vijftig mensen, die allen anoniem willen blijven. „Kinderen krijgen een zwart-witvisie voorgeschoteld die geen rekening houdt met de Nederlandse samenleving waarin zij leven", staat in het rapport. „Zelf nadenken wordt ontmoedigd en het stellen van vragen wordt niet geaccepteerd."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Utrechtse moskeeschool heeft ‘sektarische trekjes’
Sluiten