Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 sep 2019 / 13:29 uur

Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Aan de Universiteit van Gent zijn wetenschappers een stap dichterbij de genezing van hiv gekomen. Patiënten kunnen het virus met medicijnen tegenwoordig goed onder controle houden.

Maar voor volledige genezing moet ook de kleine hoeveelheid restvirus die in het lichaam blijft bij therapie helemaal worden verwijderd.

Volledig genezen

De onderzoekers kwamen erachter dat dit restvirus zich schuilhoudt in specifieke immuuncellen in het lichaam. Daardoor blijft het onder de radar. „Wanneer de patiënt stopt met aidsremmers kan het virus vanuit deze cellen terugkomen en zorgen voor een opleving van het virus", aldus de Gentse universiteit.

De ontdekking leidt mogelijk tot de ontwikkeling van medicijnen die meer kans maken om hiv volledig te genezen. De onderzoekers spreken van een ‘wereldprimeur’ en een ‘baanbrekend onderzoek’.

Chronische aandoening

Nog altijd zijn meer dan 37 miljoen mensen geïnfecteerd met het hiv-virus en ongeveer evenveel mensen zijn al aan de ziekte aids bezweken sinds de ziekte voor het eerst ontdekt werd in 1981. Toch wordt hiv niet meer als een dodelijk virus gezien, maar als chronische aandoening, in hetzelfde rijtje als diabetes en hart- en vaatziekten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv
Sluiten