Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 sep 2019 / 15:49 uur

Tweede Kamer: dubbel paspoort voor landgenoten in Groot-Britannië

Nederlanders in Groot-Britannië moeten een dubbele nationaliteit kunnen aannemen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. 

De onzekerheid over de brexit dwingt tot deze ‘uitzonderlijke maatregel’, stellen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50PLUS. Zij dienen daarom een brexit-noodwet in ‘omdat de Britse politiek het dreigt te laten afweten’.

Beschermen

De vijf partijen willen met een dubbel paspoort de Nederlanders daar beschermen tegen de negatieve gevolgen van een mogelijke Britse uittreding uit de Europese Unie zonder een akkoord (no-deal) of een brexit waarin de burgerrechten niet zijn geregeld. Ze willen voorkomen dat de Nederlanders gedwongen worden direct te kiezen tussen een Brits of een Nederlands paspoort.

Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, verliezen normaal automatisch hun Nederlands staatsburgerschap. Door twee paspoorten toe te staan kan er volgens de partijen geen twijfel ontstaan over de rechten van deze groep Nederlanders.

Nog geen akkoord

Het gaat om meer dan 100.000 Nederlanders. Met alleen een Brits paspoort kunnen ze niet zomaar langdurig naar Nederland gaan om bijvoorbeeld voor hun ouders te zorgen of hun kinderen naar een Nederlandse universiteit sturen.

De Britten treden op 31 oktober uit de EU. Maar er is nog steeds geen akkoord over de brexit. De Britse premier Boris Johnson zegt met nieuwe voorstellen te komen om de impasse te doorbreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer: dubbel paspoort voor landgenoten in Groot-Britannië
Sluiten