Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 sep 2019 / 17:46 uur

Topambtenaren eisten harde aanpak in proces Wilders

Topambtenaren van het ministerie van Justitie hebben zich inhoudelijk bemoeid met de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

De ambtenaren drongen er bij het Openbaar Ministerie op aan om Wilders in de zaak over de ‘minder Marokkanen’-uitspraken zo stevig mogelijk aan te pakken. Dat meldt RTL Nieuws op basis van e-mailverkeer tussen twee ambtenaren, die het programma in handen heeft.

Ze vroegen bijvoorbeeld of een uitlating van Wilders die het OM liet rusten, niet toch tegen hem in stelling moest worden gebracht. Ook wijst een van de betreffende ambtenaren het OM op de repliek van Wilders ‘dan gaan we dat regelen’ op de roep van zijn aanhang om ‘minder!’ Marokkanen. Daaruit zou „actiebereidheid/aanzet om de daad bij het woord te voegen" blijken, en dat zou belastend zijn.

‘Behoorlijk kwaadaardig’

Ook worden de woorden van Wilders ‘ophitsend’ en ‘eigenlijk gewoon behoorlijk kwaadaardig’ genoemd. Met name omdat hij ze zo wel overwogen zou hebben gedaan.

Uit de mailwisseling blijkt ook dat er al vooruit wordt gekeken naar het verweer van Wilders en hoe het OM dat zou kunnen pareren. Een van de twee dringt erop aan dat ze het requisitoir van de officier van justitie vooraf te lezen krijgen. Dan kunnen ze „waar nuttig opmerkingen meegeven".

Politieke bemoeienis

Verder merkt een van de ambtenaren op dat de minister „bij deze zaak zo ver mogelijk weg wil blijven". Opstelten zou het belangrijk vinden om „iedere schijn van politieke bemoeienis tegen te gaan."

De verdediging van Wilders stelde afgelopen week al, mede op basis van de stukken dat toenmalig minister Opstelten nog voor er besloten werd om Wilders te vervolgen inhoudelijk met het OM sprak over de zaak. Er zou daarom sprake zijn van politieke bemoeienis.

Wilders stelt al van begin af aan dat toenmalig minister Ivo Opstelten zich heeft bemoeid met zijn vervolging.

Gevoelig

De huidige minister Grapperhaus ontkende eerder deze week dat Opstelten zich bemoeid heeft met justitie. Dat schreef hij in een brief waarin hij antwoordt op vragen van Wilders zelf. Het OM zou al besloten hebben om over te gaan tot vervolging. De bemoeienis ligt zeer gevoelig, omdat het gaat om een strafzaak tegen een oppositieleider.

Reageer op artikel:
Topambtenaren eisten harde aanpak in proces Wilders
Sluiten