Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 sep 2019 / 17:20 uur

Toch nog een fusie voor PostNL en Sandd

PostNL krijgt onder strenge voorwaarden alsnog toestemming om concurrent Sandd over te nemen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) besloten.

Zij gaat daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie.

‘Samenwerking onvermijdelijk’

De twee bedrijven stellen dat samenwerking onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. Keijzer geeft hun daarin gelijk en maakt gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen. Wel beperkt zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moet het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk.

De staatssecretaris denkt daarmee de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. Maar ook de consument zou de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen.

Niet te dure postzegels

Daar wordt dus aan gewerkt. De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Er gaat een maximum van 9 procent gelden voor het rendement op de bezorging van zowel zakelijke als consumentenpost. Voor bedrijfspost is dat plafond nieuw, voor de consumentenpost geldt nu nog een maximum van 10 procent. PostNL mag daarnaast de kosten van de samenvoeging met Sandd niet doorberekenen aan de consument.

Volgens Keijzer draagt de fusie onder deze voorwaarden bij aan „de continuïteit van een kwalitatief hoogwaardige postdienstverlening". Ook leidt zij tot lagere kosten en betere bescherming van bijvoorbeeld postbezorgers en -sorteerders, aldus de staatssecretaris.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch nog een fusie voor PostNL en Sandd
Sluiten