Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 sep 2019 / 06:39 uur

Tieners steunen goed doel als ze niet appen op fiets

Het invoeren van een boete van 95 euro voor appen op de fiets werkt blijkbaar niet afdoende om jongeren van het appen te houden. Daardoor wordt er aan andere oplossingen gedacht.

In plaats van een boete gaat het om een beloning, maar dan niet voor de tieners zelf. Als ze tijdens het fietsen een maand lang van hun smartphone afblijven, kunnen ze geld voor een goed doel verdienen, zo schrijft Het Algemeen Dagblad.

25 euro

Het initiatief komt mede van de verkeersveiligheidsafdeling van verzekeraar Interpolis. Het wil bij duizend jongeren tussen de veertien en zeventien jaar de app Phono op hun mobiel laten installeren. Zij krijgen voor hun deelname aan de proef 25 euro.

„Zodra je op je fiets stapt zet je Phono aan", zo legt appontwikkelaar Yvette Melis uit. „Voor iedere minuut die je van je telefoon afblijft, ontvang je punten. Die weer omgezet worden in euro’s en gedoneerd worden aan het zelfgekozen goede doel door jongeren; plastic uit de zee.”

Jongeren die toch hun mobiel gebruiken tijdens het fietsen om te appen zijn in een keer al hun verzamelde punten kwijt. Hiermee hoopt de verzekeraar een gedragsverandering te kunnen bewerkstelligen. „We kunnen en willen meer doen dan alleen schades vergoeden.”

Positieve benadering

Lieke Kreuzberg van de organisatie TeamAlert hoopt dat deze positieve benadering helpt. „Heftige beelden van bijvoorbeeld ongevallen komen wel heel erg binnen, maar zullen gedrag meestal niet veranderen. Mensen denken namelijk onbewust: ‘Dit is zo erg, dit overkomt mij niet’. En wij geloven heel erg in de positieve kracht van een verhaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tieners steunen goed doel als ze niet appen op fiets
Sluiten