Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Studiepillen voor betere concentratie zijn ‘kwakzalverij’

Op donderdagavond hard gaan in de stad en vrijdagochtend om 9 uur in de collegebanken zitten. Een tamelijk onmogelijk scenario. 

Met de studiepil zou dat echter wél mogelijk zijn. De pil zou er namelijk voor moeten zorgen dat je je langere tijd goed kan concentreren, ook als je brak bent. Volgens deskundigen is het „kwakzalverij".

„Dure onzin”, noemt Marcel Boucy, als farmacoloog verbonden aan de Universiteit Utrecht, het. „Het is nooit aangetoond dat een pilletje helpt om je extra goed te concentreren”, zegt hij tegen De Telegraaf.

Ritalin of energiedrankjes

In zo’n studiepil zit een hoge dosering cafeïne en andere natuurlijke stoffen die de concentratie zouden verbeteren. Na zo’n capsule zou je je urenlang goed moeten kunnen concentreren. De middelen in de stoffen zouden een beter alternatief zijn voor andere dingen die studenten gebruiken om te kunnen focussen; zoals ritalin en energiedrankjes.

Inmiddels kun je een pakje concentratiepillen zo uit de supermarkt halen. Volgens het Voedingscentrum is het nemen van zo’n pil zinloos. „Van cafeïne word je iets alerter, maar dat zit ook gewoon in een kop koffie. Van de andere stoffen is gewoon niet bewezen dat ze enig effect hebben op je concentratie of energiepeil.”

Study Buddy, een van de grootste aanbieders van de pillen, is het daar niet mee eens. „Er zijn voldoende onderzoeken die aantonen dat de stoffen die in onze capsules zitten wel werken", laat de directeur weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.