Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Straf voor Sinterklaasbedreiger

De man die via Facebook dreigementen uitte tegen (de vertolker van) Sinterklaas krijgt straf. Nee, hij gaat niet mee in de zak naar Spanje, hem wacht een week voorwaardelijke celstraf en een boete van 500 euro.

Volgens anti-Zwarte Piet activist Michael van Z. ging het om satire en hij gooit het in zijn verdediging op vrijheid van meningsuiting, maar dat zag de rechtbank van Alkmaar toch anders. Die vond dat een van de afbeeldingen die Van Z. op het medium postte, als een doodsbedreiging kan worden gezien.

Dreigende teksten

In oktober 2018 bewerkte Van Z. twee afbeeldingen en voorzag hij ze van dreigende teksten. De bewuste afbeelding, waarmee hij volgens de rechtbank te ver ging, is een bewerking van een bekende foto van John F. Kennedy. Op het plaatje is de president te zien, net voordat hij wordt doodgeschoten.

Op de versie van Van Z. is het hoofd van de president vervangen door het hoofd van Sinterklaas, waarbij de tekst is geplaatst: „Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen". Daarmee verwees hij naar een bericht dat hij eerder op social media had geplaatst: „Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen er getuige van zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten?"

Aan de voorwaardelijke celstraf is een proeftijd van twee jaar gekoppeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.