Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Stop met het roken van e-sigaretten’

E-sigaretten liggen onder vuur in Amerika. In zeker 450 gevallen van longziektes zou het roken van e-sigaretten de oorzaak kunnen zijn. De nieuwe longziekte heeft al vijf doden geëist. 

In 33 Amerikaanse staten zijn gevallen van de ziekte ontdekt, meldt CNN. Vrijdag zijn nieuwe doden bevestigd, die beiden worden gelinkt aan de e-sigaret. Ook de eerdere doden werden daaraan gelinkt.

Stoppen

Momenteel worden de 450 gevallen nog onderzocht en wordt er gekeken naar een link. Duidelijk is wel dat alle patiënten voor hun ziekenhuisopname nog een e-sigaret hebben gerookt. „We hebben het idee dat blootstelling aan chemische stoffen iets te maken heeft met deze ziektes", vertelt dokter Dana Meaney-Delman van de Amerikaanse gezondheidsdienst. Die chemische stoffen zouden kunnen ontstaan wanneer verschillende vloeistoffen in de e-sigaret worden gemengd.

Ze benadrukt wel dat verder onderzoek nodig is om te kijken of er écht een relatie is tussen een bepaald product of substantie en de ziekte. Toch waarschuwt Meaney-Delman mensen om voorlopig geen e-sigaretten te kopen. „Om deze ziekte te vermijden is het beter om helemaal geen e-sigaret te roken."

De patiënten wiens ziekte aan deze nieuwe longziekte wordt gelinkt, zijn allemaal jong en gezond. Allen zijn ze nu kortademig en een groot deel van hen ligt inmiddels in het ziekenhuis. Zelf ademen lukt in een derde van de gevallen niet meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Stop met het roken van e-sigaretten’
Sluiten