Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 sep 2019 / 20:27 uur

‘Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken’

De burgemeester van Breda, Paul Depla, wil binnen het netwerk van veertig grote en middelgrote Nederlandse steden (G40) kennis en informatie uitwisselen over de aanpak van geweld waarbij messen worden gebruikt. „Het lijkt een groeiend probleem. Alsof er steeds meer mensen met zo’n wapen op zak lopen."

Depla wil voorkomen dat in Nederland gedacht wordt dat het normaal is om een wapen op zak te hebben en dat mensen vinden dat ze zichzelf met een wapen moeten beschermen. „Kennis en ervaring uitwisselen binnen de G40 kan helpen. Wat kunnen we er samen tegen doen?", zegt hij. „Maar als het toch een specifiek probleem van Breda is, wil ik dat ook weten."

Steekpartij in park

Zondag raakten in Breda drie minderjarigen gewond door een steekpartij in een parkje, die volgde op een ruzie met twee mannen. Een van de mannen, een 30-jarige Bredanaar die op het drietal instak, is maandagochtend vroeg in zijn huis opgepakt. In juli overleed een 28-jarige man uit Breda na een steekpartij waarvoor een 31-jarige verdachte is opgepakt. Vorige maand werd de 15-jarige Megan thuis doodgestoken. Een 16-jarige jongen die bij haar in de klas zat werd aangehouden.

De drie steekpartijen laten zich volgens Depla moeilijk met elkaar vergelijken, maar de grote gemene deler is het mes. „Je kunt de problematiek ook niet met één soort maatregel aanpakken. De aanleiding en de achtergronden zijn te verschillend. Het gaat om uitgaansgeweld, geweld in de huiselijke sfeer en een verdachte met verward gedrag."

Preventief fouilleren

Het is bedoeling dat agenten vanaf eind dit jaar preventief mogen fouilleren in het Bredase uitgaansgebied. De precieze omvang van dat gebied wordt nog in kaart gebracht. „Het gaat niet alleen om messen want bijvoorbeeld een schaar of een keukenmes is dan ook een verboden wapen." Depla vergelijkt het met de controles op luchthavens. Hij blijft met de politie en Koninklijke Horeca Nederland in gesprek over andere maatregelen die de kans op dit soort incidenten verkleinen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken’
Sluiten