Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 sep 2019 / 08:54 uur

Rookruimtes per direct verbannen uit horeca

Een sigaret opsteken in de rookruimte van een café of restaurant zal binnenkort tot de verleden tijd behoren. Rookruimtes moeten namelijk definitief worden verbannen, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. De uitzondering die nu nog bestond voor horeca is ongeldig. Het rookverbod geldt daarmee per direct.

Eerder oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes niet langer zijn toegestaan. Afgelopen mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad dat de uitspraak van het hof – namelijk dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is – in stand kan blijven.

Belangrijke stap

De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging CAN. Voorzitter Tom Voeten is erg tevreden met de uitspraak, hij ziet het als een belangrijke stap. „Maar we zijn er nog niet. We willen toe naar een rookvrije generatie, daar is meer voor nodig."

De belangenorganisatie is bezig met onder meer het rookvrij maken van festivals en evenementen. Ook zou de beschikbaarheid van tabak teruggedrongen moeten worden.

„Nog steeds beginnen iedere dag jongeren met roken. Dat gebeurt vooral tijdens het uitgaan. Als daar niet meer gerookt mag worden, en tabak daar niet meer beschikbaar is, wordt de drempel om te gaan roken een stuk hoger."

‘Klap in het gezicht’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) omschrijft het oordeel als een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Voorzitter Robèr Willemsen van KHN verwijst naar de grote investeringen die horecaondernemers hebben gedaan.

Volgens KHN doorkruist de uitspraak bovendien afspraken die zijn gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord dat rookruimten pas met ingang van 1 juli 2022 worden verboden. Willemsen noemt dat „moeilijk te rijmen met de afspraken die we met staatssecretaris Blokhuis hebben gemaakt".

KHN vindt overigens dat nu ook rookruimtes overal zouden moeten worden verboden. „Het kan natuurlijk niet zo zijn dat rookruimten in de horeca worden verboden en bij wijze van spreken de rookruimten in het Tweede Kamergebouw gewoon open blijven", aldus Willemsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rookruimtes per direct verbannen uit horeca
Sluiten