Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 sep 2019 / 09:49 uur

Rechters: schorsing Brits parlement onwettig

Schotse rechters hebben in hoger beroep besloten dat de omstreden wekenlange schorsing van het Britse parlement onwettig is. Dat melden Britse media.

De uitspraak is een overwinning voor tegenstanders van premier Boris Johnson. Die liet het parlement deze week naar huis sturen. De schorsing duurt tot midden oktober.

Misbruik van bevoegdheden

Critici vinden dat Johnson zijn bevoegdheden misbruikt om het parlement op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de brexit.

Eerdere rechtszaken tegen de schorsing waren op niets uitgelopen. Zo oordeelde een Schotse rechter onlangs dat het gaat om een politiek vraagstuk waar rechters geen zeggenschap over hebben. De tegenstanders van Johnson gingen vervolgens met succes in hoger beroep.

Juridische strijd

De juridische strijd over de schorsing is daarmee nog niet achter de rug. Een betrokken advocaat zegt dat het Britse Hooggerechtshof zich nu over de zaak moet buigen. Dat beroep zou komende dinsdag beginnen.

De BBC bericht dat de uitspraak van woensdag niet betekent dat het parlement nu meteen moet worden teruggeroepen. Het hof heeft daartoe geen opdracht gegeven.

Reageer op artikel:
Rechters: schorsing Brits parlement onwettig
Sluiten