Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 sep 2019 / 14:45 uur

Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces

De zittingen in de strafzaak Marengo op 24 en 26 september zijn niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank houdt buitenstaanders bij het proces weg na de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond de kroongetuige in het proces bij. „De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien", aldus de rechtbank in een korte verklaring.

Zestien verdachten

Marengo draait om een reeks liquidaties, die in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi zouden zijn uitgevoerd. Inclusief Taghi en de eveneens voortvluchtige Said Razzouki staan zestien verdachten in de zaak terecht.

Wiersum werd woensdagmorgen nabij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Het onderzoek naar de moord is in volle gang. Het Openbaar Ministerie heeft eerder deze week gezegd dat het meest waarschijnlijke scenario is dat Wiersum is vermoord omdat hij advocaat was van kroongetuige Nabil B. Vorig jaar werd zijn onschuldige broer vermoord, kort nadat het OM bekend had gemaakt dat het een deal had gesloten met B.

Grote druk

Het proces is door de beide schokkende moorden onder grote druk komen te staan. De ongrijpbaar lijkende Taghi heeft inmiddels de reputatie van meest gevreesde crimineel.

Voor zover bekend is het niet eerder voorgekomen dat een rechtbank hele zittingen in een proces afschermt voor pers en publiek, om vergelijkbare (veiligheids)redenen. Het proces vindt plaats in de extra-beveiligde zaal van de rechtbank op Schiphol. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt pas volgend jaar verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces
Sluiten