Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 17 sep 2019 / 17:00 uur

Prinsjesdag: wat verandert er allemaal voor jou in 2020?

De derde dinsdag van september zit erop en er kwamen een hoop nieuwe plannen voorbij. Het gaat uitstekend met de Nederlandse economie en de beloofde lastenverlichting voor huishoudens moet er aan het begin van het nieuwe decennium écht gaan komen. 

Het kabinet is in elk geval enorm wat van plan en komt met een fors pakket aan investeringen, maatregelen, lastenverlichtingen en bezuinigingen. Deze zijn allemaal terug te lezen in de Miljoennota van 2020 en de samenvatting. Heb jij geen zin om honderden pagina’s door te spitten of ben je het overzicht kwijt? Deze negen Prinsjesdagplannen vielen Metro het meeste op.

1. Wonen

Betaalbaar wonen wordt steeds lastiger, vooral voor starters en in de Randstad, verwacht wordt dat de woningnood verder zal toenemen. Het kabinet wil met een investeringsfonds van 250 miljoen euro meer woningen te bouwen in ‘kraptegebieden’.

2. Belastingen

Iedereen die werkt, onder contract of als zelfstandige, krijgt te maken met een hogere arbeidskorting en een verhoging van de algemene heffingskorting. Fiscale taal allemaal, maar dit betekent zoveel als: korting op je belastingaangifte.

3. Vaste lasten

Het woord ‘lastenverlichting’ speelde deze Prinsjesdag een hoofdrol, met een bedrag van 3 miljard euro moeten Nederlandse huishoudens ontlast worden. Naast de kortingen bij de fiscus gaat onder meer de energiebelasting omlaag met zo’n 100 euro per jaar.

4. Zzp’ers

Ondernemers mogen hun diensten per 2021 niet meer aanbieden voor minder dan 16 euro per uur. De zelfstandigenaftrek gaat de komende acht jaar stapsgewijs omlaag van 7200,- naar 5000,- en verder moet het ‘verschil tussen vast en flex’ kleiner worden.

5. Duurzaamheid

De Groningse gaswinning wordt versneld afgebouwd, de gaskraan moet in 2022 helemaal dicht. Een nieuwe pot van 88 miljoen is beschikbaar om de ‘circulaire economie’ (productie zonder afval) te stimuleren. Om de industrie duurzamer en innovatiever te maken wordt eveneens extra budget gereserveerd. Dit is volgens het kabinet nodig om de Parijs-doelstellingen te halen.

6. Onderwijs

Het beroep van docent moet ‘aantrekkelijker’ gemaakt worden door extra geld vanuit het Rijk. Dit betekent echter niet dat de lonen stijgen. Meer zij-instromers moeten het lerarentekort verminderen.

Ondanks steun van een Kamermeerderheid keert de basisbeurs voor studenten niet terug en wordt er bovendien 226 miljoen bezuinigd op hoger onderwijs. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is ‘ongelofelijk zwaar teleurgesteld’ en ook vanuit studenten en hogeronderwijsinstelling is met weinig enthousiasme gereageerd op de voornemens van de minister.

7. Zorg

Volgens eerdere berekeningen stijgen de maandelijkse zorgpremie aankomend jaar met 37 euro per jaar. Een zorgtoeslag die tussen 67 en 95 euro hoger ligt, zou dit moeten opvangen. Wat de exacte maandpremies worden, maken verzekeraars in de komende maanden bekend.

Verder valt te lezen dat er 300 miljoen extra komt voor de uitvoering van jeugdzorg. Gemeentes trokken aan de bel omdat onder meer deze kosten voor hen de pan uit rezen.

8. Arbeidsmarkt  

Het aanbieden van een vast contract wordt per 1 januari aantrekkelijker voor werkgevers, dit moet ervoor zorgen dat de ‘doorgeschoten flexibilisering’ een halt wordt toegeroepen.

De verhoging van de AOW-leeftijd wordt twee jaar lang bevroren en gaat daarna minder rap. Tot slot gaan de lonen voor iedereen om hoog!

9. Spoorwegen

Omdat Metro ‘dé treinkrant van Nederland’ is, mag deze natuurlijk niet missen als afsluiter. Het kabinet komt met een investeringsfonds waardoor ruimte vrijkomt voor spoorverbreding op drukke trajecten en meer treinen per uur op drukke trajecten.

NS-directeur Roger van Boxtel is blij met de plannen en blikt vooruit. Hij wil naast verbredingen ook de reistijden naar steden als Maastricht, Groningen en Enschede verkorten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prinsjesdag: wat verandert er allemaal voor jou in 2020?
Sluiten