Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 sep 2019 / 13:15 uur

Orkaan Dorian nu in zwaarste categorie

De orkaan Dorian is uitgegroeid tot de zwaarste categorie 5 en stevent af op de Abaco Eilanden ten noorden van de Bahama’s, voor de kust van de Amerikaanse staat Florida.

Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zondag bekendgemaakt. Het centrum waarschuwt voor levensbedreigende omstandigheden.

Extreem zware windstoten

Het oog van de storm bevindt zich op ongeveer 360 kilometer ten oosten van Palm Beach in Florida. In de orkaan worden windsnelheden van 260 kilometer per uur gemeten. De extreem zware windstoten gaan gepaard met heftige regenval.

Het is niet zeker of de orkaan ook aan land gaat in Florida. Het oog van de wervelstorm kan ook boven zee blijven hangen en richting het noorden langs de kust van de VS trekken.

Oproep op het journaal

De premier van de Bahama’s heeft inwoners en toeristen opgeroepen om een veilige schuilplaats te zoeken. „Wie weigert riskeert zijn leven. Huizen en gebouwen kunnen vervangen worden, levens niet”, zei premier Hubert Minnis in de oproep die op het journaal werd uitgezonden.

Er zouden volgens Minnis 73.000 mensen gevaar lopen. Ook staan er 21.000 huizen op de voorspelde route die Dorian af zal leggen.

Naar verwachting krijgt de eilandengroep rond 21.00 uur lokale tijd te maken met de tropische storm. In een tweet zegt Minnis te bidden voor de veiligheid van de inwoners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Orkaan Dorian nu in zwaarste categorie
Sluiten