Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 sep 2019 / 13:50 uur

Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat ‘zeer moedig’

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het aanbod van de Bredase advocaat Peter Schouten om kroongetuige Nabil B. bij te staan „een zeer moedig besluit”. Schouten maakte vrijdag in de media bekend dat hij bereid is om de verdediging van B. op zich te nemen.

„Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan”, aldus een woordvoerder van de orde. „De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen.”

Door initiatief te nemen hoop Schouten dat meer advocaten eenzelfde aanbod zullen doen. „Ik zou daar heel trots van worden.” De strafpleiter weet niet of B. op zijn aanbod ingaat, maar wie hem ook gaat bijstaan moet hoe dan ook beter worden beveiligd. Dat benadrukt Schouten.

Niet verder vervolgd

De advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, werd woensdag in Amsterdam doodgeschoten. Na de moord zei waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, Simeon Burmeister, dat hij denkt dat het heel lastig zal worden een advocaat te vinden voor de kroongetuige.

In het uiterste geval zou het volgens strafpleiters Peter Plasman en Tjalling van der Goot zelfs zo kunnen zijn dat B. niet verder vervolgd kan worden als hij geen advocaat krijgt.

De orde in Amsterdam laat weten bezig te zijn ‘te inventariseren’ in hoe en met wie de verdediging van B. georganiseerd kan worden. „De orde bemiddelt erin dat er verdediging komt”, Burmeister. Op het initiatief van Schouten heeft hij vooralsnog geen commentaar. Volgens Burmeister heeft de rechtbank er begrip voor als het vinden van een advocaat voor B. langer duurt.

Inleidende zittingen

Op 24 en 26 september houdt de rechtbank inleidende zittingen in het zogeheten Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties die in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi gepleegd zouden zijn. In maart vorig jaar werd, kort nadat justitie bekend had gemaakt dat B. als kroongetuige in het proces fungeert, zijn onschuldige broer doodgeschoten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat ‘zeer moedig’
Sluiten