Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Opvallende stijging ziekteverzuim bij leraren middelbare school

Het aantal ziekmeldingen op middelbare scholen groeit hard. En dan gaat het in dit geval niet om leerlingen, maar om de leraren.

Doorgaans was het aantal werkuren dat niet ingevuld werd wegens ziekte van de docent vijf procent, maar afgelopen jaar was er een ongewone stijging naar 5,6 procent. Dat lijkt misschien geen baanbrekende stijging, maar VO in Ontwikkeling (Voion) vermoedt dat er meer aan de hand is, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Dat heeft niet alleen te maken met de stijging van het ziekteverzuim op middelbare scholen, maar ook met het feit dat datzelfde cijfer op basisscholen juist dalende is. Dat is een trend die al drie jaar aan de gang is.

Landelijk gemiddelde

Het landelijk gemiddelde van alle banen lag bovendien op 4,2 procent. Voion laat daarom een aanvullend onderzoek uitvoeren, waardoor de oorzaak van het groeiende verzuim duidelijk moet worden gemaakt. De kans bestaat dat dat met de hoge werkdruk voor docenten op het voorgezet onderwijs te maken heeft, iets dat al vaker is aangekaart in de voorbije jaren.

Overigens is het zo dat leraren zich niet vaker ziek melden, maar dat wanneer ze ziek zijn blijven ze langer thuis dan voorheen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opvallende stijging ziekteverzuim bij leraren middelbare school
Sluiten