Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 sep 2019

Ook jongens krijgen vanaf 2021 HPV-vaccinatie

Jongens worden vanaf 2021 ook gevaccineerd tegen HPV. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) besloten. Ook gaat de leeftijd omlaag waarop kinderen de vaccinatie tegen het virus krijgen. Die gaat van 13 naar 9 jaar.

Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt. Het vaccin beschermt hen onder andere tegen baarmoederhalskanker. Er was dit jaar een hoge opkomst: van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft 65 procent de eerste prik gehad. Voor de meisjes uit 2004 lag dit op iets meer dan 48 procent.

Groepsbescherming

Blokhuis heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten het vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin beschermt jongens tegen mond-, keel-, anus- en peniskanker.

„Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door groepsbescherming", aldus Blokhuis. Jaarlijks krijgen vijfhonderd mannen en duizend vrouwen kanker door het seksueel overdraagbare virus. Bij vrouwen gaat het vooral om baarmoederhalskanker. Ongeveer 300 vrouwen overlijden eraan.

Het wordt nu ook langer mogelijk om de vaccinatie te krijgen. Niet alleen 9-jarigen, maar voor jongeren van 18 tot 26 jaar blijft de prik ook een optie.

Verspreiding tegengaan

KWF Kankerbestrijding is blij met het besluit om ook jongens te vaccineren tegen HPV en om de leeftijd voor alle kinderen te vervroegen naar negen jaar, zegt directeur Johan van de Gronden.

„Om de verspreiding van HPV tegen te gaan en het aantal gevallen van kanker zoals baarmoederhalskanker terug te dringen, zijn dit belangrijke maatregelen. Door ook jongens te vaccineren, zijn zij beschermd tegen verschillende soorten kanker veroorzaakt door HPV. Bovendien neemt de bescherming voor meisjes en vrouwen toe, omdat jongens het virus niet meer kunnen overbrengen. Zo kunnen we veel gevallen van kanker voorkomen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ook jongens krijgen vanaf 2021 HPV-vaccinatie
Sluiten