In het nieuws

'Ontzettende opluchting' na uitspraak over euthanasie

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

11 SEP 2019

De verpleegarts die verdacht werd van de moord op een demente vrouw is vrijgesproken. Dat meldt de rechtbank in Den Haag. In 2016 verleende de arts euthanasie aan de 74-jarige patiënte.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is „ontzettend opgelucht" met de uitspraak. „Een mooie uitspraak voor iedereen die dement is en een wilsverklaring heeft getekend", laat directeur Agnes Wolbert weten. „De rechter heeft woensdag bevestigd dat een schriftelijke verklaring in plaats van een mondelinge verklaring mag gelden. Die bevestiging is fijn." Ook René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG, voelt de opluchting: „Deze uitspraak is een enorme opluchting voor de arts en alle betrokkenen."

Het leek erop dat extra werk nodig zou zijn voor euthanasie: „Extra verklaringen, extra onderzoek. Het is fijn dat de drempel laag is gebleven en die extra eisen er niet komen", vindt Wolbert. Het OM wilde de frase 'uitzichtloos en ondragelijk lijden' aanscherpen, maar dat achtte de rechtbank niet nodig.

Dilemma's

„We vinden het ook heel fijn voor de arts, dat de rechtbank heeft geoordeeld dat zij zich aan alle voorwaarden van de wet heeft gehouden." Volgens het Expertisecentrum Euthanasie was het ook niet zinvol geweest om op het laatste moment nog eens te moeten vragen om bevestiging van een eerder en uitdrukkelijk euthanasieverzoek door een zwaar dementerend persoon. „Dat is meer een ritueel dat je moet uitvoeren", zegt Steven Pleiter, van de kliniek. Hij benadrukt dat 'dit soort gevallen' maar twee of drie keer per jaar voorkomen.

Verenso-voorzitter Nieuwenhuizen staat wel stil bij de dilemma's rondom euthanasie, die ook met deze uitspraak blijven bestaan. „Als arts zul je zeer zorgvuldig moeten blijven wikken en wegen, bij ieder verzoek om levensbeëindiging opnieuw. Een schriftelijke wilsverklaring is immers geen waardebon voor levensbeëindiging. Laten we vooral met elkaar blijven zoeken naar een antwoord op het lijden, dat onder deze vraag uit de maatschappij ligt. Al kunnen we lijden nooit helemaal voorkomen."

Geschrokken

Vanuit de Tweede Kamer zijn gemengde reacties gekomen. „Geschrokken van vrijspraak in euthanasiezaak vrouw met dementie", zegt SGP-voorman Kees van der Staaij op Twitter. „Bezorgd dat hiermee het hek van de dam is. Het doden van mensen die hun wil niet bekend kunnen maken is huiveringwekkend."

De ChristenUnie is bezorgd dat de „wilsverklaring steeds meer als iets 'absoluuts' wordt gezien. De schriftelijke wilsverklaring mag de actuele bevestiging van de doodswens niet overbodig maken".

Pia Dijkstra (D66) noemt de uitspraak „goed nieuws". „Heel goed nieuws voor de arts en voor de familie. Wat moet het voor hen een zwarte tijd zijn geweest!"

Diep dement

De vrouw herkende haar eigen spiegelbeeld niet meer, was het grootste gedeelte van de dag onrustig en verdrietig, was volledig incontinent en riep tot wel twintig keer per dag dat ze dood wilde. Ruim voordat ze in een verpleeghuis terecht kwam, had ze in 2012 een euthanasieverklaring getekend. Daarin was duidelijk opgenomen dat ze niet in een verpleeghuis terecht wilde komen. Haar moeder had daar namelijk jarenlang ingezeten en ze wilde niet hetzelfde overkomen.

Wanneer de vrouw in een verpleeghuis terecht komt, is ze diep dement geworden. Verpleegarts Catherina A. constateert dat ze niet meer weet wat het begrip euthanasie betekent, maar besluit, na uitgebreid onderzoek, in overleg met de familie over te gaan tot euthanasie. Zonder dat te bespreken met de 74-jarige patiënt.

Daar ligt de crux. Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat de arts met de patiënte had moeten overleggen over het beëindigen van haar leven. De vrouw zou namelijk nu opeens toch laten vallen níet dood te willen. Het OM stelde de vraag of een arts moord pleegt als zij euthanasie toepast op een patiënt die niet langer wilsbekwaam is, maar wel in het verleden een euthanasieverklaring heeft getekend. „Moet een arts de actuele levens- of stervenswens van een diep demente vrouw verifiëren, om tot een weloverwogen verzoek tot euthanasie te komen", vat de rechtbank het samen.

Geen touw aan vast te knopen

De rechtbank van Den Haag ging niet mee in de redenering van het OM. Volgens de rechtbank is Catharina zorgvuldig geweest in het verlenen van euthanasie aan de patiënte. Haar aanpak voldeed aan de zes eisen, zoals die gemeld zijn in de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (2002). Zo had ze bijvoorbeeld aan twee andere, onafhankelijke artsen gevraagd om hun mening, was er geen andere redelijke oplossing voor de situatie van de patiënte en was er sprake van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Dat de vrouw niet recentelijk had geuit dood te willen, is volgens de rechtbank geen benodigd gegeven voor de euthanasie. „Een mondelinge verificatie van haar wens was niet meer mogelijk", stelt de rechtbank. „Dat zou afbreuk doen aan haar eerdere euthanasieverklaring. Aan alles wat de patiënte zei was eigenlijk geen touw meer aan vast te knopen."

Die eisen is wel waar het moeilijk wordt, vindt KNMG-voorzitter Héman. In de praktijk zorgen die namelijk voor ingewikkelde dilemma's. „Artsen zien vaak dat mensen schriftelijk vastleggen dat zij euthanasie willen als zij ernstig dement zijn geworden. In de praktijk blijkt echter dat mensen die vergevorderde dementie hebben, soms niet meer kunnen aangeven of ze nog een doodswens hebben of niet. En als een arts niet kan vaststellen dat de patiënt op dat moment ook uitzichtloos en ondraaglijk lijdt, kan het euthanasieverzoek niet worden ingewilligd. Aan alle vereisten van de euthanasiewet moet immers worden voldaan."

Over de medicatie die de patiënte zonder medeweten kreeg toegediend, kan de rechtbank kort zijn. „De patiënte is in het verleden open geweest over premedicatie. De euthanasie moest op een voor de patiënte zo comfortabel mogelijke manier. Van te voren overleggen met haar zou zinloos zijn, want het begrip voor begrippen als premedicatie en euthanasie ontbrak. Dat zou onrust veroorzaken, wat de verdachte haar niet aan wilde doen."


303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

Zeker driehonderd voetbalsupporters van Lille OSC zijn aangehouden bij metrostation Strandvliet in Amsterdam Zuid-Oost. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In Amsterdam zijn dinsdagmiddag 303 supporters van de Franse voetbalclub Lille OSC aangehouden. 

Zij zijn niet aanwezig bij het duel van hun club tegen Ajax. De arrestanten werden afgevoerd naar verschillende cellencomplexen verspreid over Amsterdam en zitten vast tijdens de wedstrijd, meldt de politie.

Onderzoek vergt tijd


VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

Het nieuwe boek van Snowden: Onuitwisbaar. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Dinsdag is door de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security (NSA) werkte. 

Dit vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Onuitwisbaar, die volgens de VS in strijd is met de geheimhoudingsovereenkomst.

Opbrengsten niet naar Snowden


Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

De politie doet onderzoek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Den Haag is een 71-jarige man bezweken aan verwondingen die hij maandag vermoedelijk heeft opgelopen door een mishandeling.

De man overleed in een ziekenhuis nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden.

Groepje jongeren


Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Engeland houdt een stel het geslacht van hun baby al 17 maanden lang geheim, omdat zij het kind genderneutraal willen opvoeden.

De ouders willen baby Anoush de kans geven om zich „zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen.” De vader en moeder van het kindje lieten dit weten in het BBC-programma Inside Out.

Bevooroordeelde wereld


Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg? /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg?

„Tien miljoen is wel het minimale dat geïnvesteerd zou moeten worden”, zegt Tamme de Leur, expert mensenhandel. Hij is directeur van MetaStory instituut en voorzitter van SVIAM, twee organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van mensenhandel. „Het is een mooi begin, maar zelfs met het dubbele zou je niet alle slachtoffers vinden.” Volgens hem is er naast veel geld, ook veel kennis en vooral veel samenwerking tussen organisaties nodig.

Professor Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel aan de Tilburg University, deelt die mening. „De aanpak van mensenhandel is breed. Het is een combinatie van preventie, politieacties en opvang. 10 miljoen is dan niet heel veel. Er is geen precies prijskaartje aan te hangen, maar het is vooral van belang dat zo’n investering structureel is en niet incidenteel. Er moet op lange termijn geïnvesteerd worden om dit probleem aan te pakken.”


Prinsjesdag: wat verandert er allemaal voor jou in 2020?    

Wat zit er allemaal in het koffertje van Wopke? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De derde dinsdag van september zit erop en er kwamen een hoop nieuwe plannen voorbij. Het gaat uitstekend met de Nederlandse economie en de beloofde lastenverlichting voor huishoudens moet er aan het begin van het nieuwe decennium écht gaan komen. 

Het kabinet is in elk geval enorm wat van plan en komt met een fors pakket aan investeringen, maatregelen, lastenverlichtingen en bezuinigingen. Deze zijn allemaal terug te lezen in de Miljoennota van 2020 en de samenvatting. Heb jij geen zin om honderden pagina's door te spitten of ben je het overzicht kwijt? Deze negen Prinsjesdagplannen vielen Metro het meeste op.


Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

Een rechter loopt door de gang van de rechtbank in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vrouw die in 2016 haar dode baby achterliet bij de Sloterplas in Amsterdam moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie houdt haar verantwoordelijk voor het wegmaken en/of verborgen houden van haar kindje. Volgens een OM-woordvoerder wordt de vrouw niet meer verdacht van het doden van haar baby, een jongetje.

Gevonden in een sporttas


Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Het bloedmonster wordt getest van een student die zich heeft aangemeld voor een gratis hiv-onderzoek aan de Universiteit van Manila op 13 september 2019.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Aan de Universiteit van Gent zijn wetenschappers een stap dichterbij de genezing van hiv gekomen. Patiënten kunnen het virus met medicijnen tegenwoordig goed onder controle houden.

Maar voor volledige genezing moet ook de kleine hoeveelheid restvirus die in het lichaam blijft bij therapie helemaal worden verwijderd.

Volledig genezen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Marathonzwemmer breekt Kanaalrecord: Ben nu behoorlijk moe

Sarah Thomas/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Amerikaanse marathonzwemmer heeft geschiedenis geschreven door vier keer achter elkaar het Kanaal over te zwemmen. De 37-jarige Sarah Thomas deed ongeveer 54 uur over de tocht, bericht de BBC.

Thomas is eerder genezen van borstkanker. Ze droeg haar zwemtocht op aan alle overlevers. De vrouw begon zondagochtend vroeg aan haar recordpoging en rondde die dinsdag af. Ze vertelde na haar aankomst in Dover dat ze nu van plan is de rest van de dag te slapen. „Ik ben nu behoorlijk moe."

209 kilometer


Koning baart opzien met baard bij Troonrede

Koning Willem-Alexander/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Normaal wordt er gelet op de opvallende hoedjes tijdens Prinsjesdag, maar deze keer werd er iets lager gekeken. Naar de kin om precies te zijn.

En in het bijzonder de kin van koning Willem-Alexander. Van zijn kin was alleen niet heel veel te zien, want er zat een laagje haar overheen. De baard van Willem-Alexander staat er nog en is niet weggeschoren. Hoogstens wat korter gemaakt.

Troonrede


Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Gemeente Apeldoorn doet Zwarte Piet in de ban bij de intocht dit jaar. Dit melden zij opvallend genoeg tijdens Prinsjesdag. Foto: ANP - Jeroen Jumelet

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Terwijl de landelijke media druk zijn met het reilen en zeilen rond Prinsjesdag, publiceert de gemeente Apeldoorn een opvallend persbericht met hun standpunt in de pietendiscussie.

In het persbericht staat dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn alleen wordt bijgestaan door roetveegpieten. De beslissing is in lijn met de NTR, die ook in het Sinterklaasjournaal de Zwarte Piet in de ban doet.

Uitfaseren


Een dode en gewonde bij steekpartij Den Haag

Politie in de Schilderswijk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een van de twee mensen die dinsdagochtend in Den Haag werden neergestoken, is overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Het andere slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. Ook is het onbekend hoe het tweede slachtoffer er aan toe is.

De verdachte van de steekpartij is nog steeds voortvluchtig. Het gaat volgens de politie om een man van ongeveer 50 jaar. Het voorval vond kort na 10.00 uur plaats in de Paardenbergstraat, in de Schilderswijk. Het gebeurde in de buurt van een wijkcentrum.


Wat als alles misgaat? VVD komt met Designated Survivor-filmpje

Stef Blok/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De designated survivor is sinds de gelijknamige serie een politiek begrip dat aan bekendheid heeft gewonnen. Dat blijkt ook uit het nieuwe VVD-filmpje.

Daarin wordt Stef Blok gepresenteerd als de designated survivor tijdens Prinsjesdag. De minister van Buitenlandse Zaken zit dinsdag als enige minister niet in de Ridderzaal tijdens het voorlezen van de troonrede door koning Willem Alexander.


Hoge Raad buigt zich over schorsen Brits parlement

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het hoogste Britse rechtscollege buigt zich vanaf dinsdag over de vraag of het schorsen van het Britse parlement voor vijf weken door premier Boris Johnson juridisch door de beugel kan. Vorige week oordeelden de hoogste rechters in Schotland dat de stap van de premier illegaal was.

Het hof in Edinburgh was hard in zijn oordeel. Johnson ging zijn boekje te buiten omdat de schorsing bedoeld is om het parlement te hinderen. Dat zou onder meer blijken uit de duur van de schorsing.

Bevoegdheden misbruikt


NVM heeft regisseur nodig voor oplossen wooncrisis

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het kabinet moet een of meer woningmarktregisseurs aanstellen om de wooncrisis aan te pakken. Daarvoor pleit makelaarsvereniging NVM op de ochtend van Prinsjesdag.

NVM is voorstander van een integrale benadering van de problemen op de woningmarkt, waarbij beschikbaarheid en betaalbaarheid samen worden bekeken. Daarvoor moet er volgens de NVM een aanvulling komen op de woonagenda van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, in de vorm van een woningmarktregisseur. Die moet rechtstreeks aan de minister rapporteren.

75.000 woningen bijbouwen


'Iran zal nooit in gesprek gaan met de VS'

Ayatollah Ali Khamenei/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Iran wil nooit in gesprek treden met de Verenigde Staten over het oplossen van onderlinge conflicten. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei dinsdag gezegd in een interview op de staatstelevisie.

„Iraanse vertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, zullen nooit met Amerikaanse vertegenwoordigers spreken", aldus Khamenei. „Dat komt door hun beleid om ons zwaar onder druk te zetten. Als wij met ze in gesprek treden, slaagt dat beleid."

Alleen met alle landen


Twee doden en gewonde door ongeval Drenthe

Ambulance/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee mensen zijn om het leven gekomen door een frontale botsing maandagavond tussen twee auto's op de N379 in Valthermond (Drenthe).

De slachtoffers zijn de 18-jarige bestuurder uit het dorp 2e Exloërmond en een 17-jarige uit Musselkanaal die ook in de auto zat. Een 36-jarige man uit Ter Apel, de bestuurder van de andere auto, raakte ernstig gewond, meldde de politie dinsdag.

Weiland naast de weg


Opvallende stijging ziekteverzuim bij leraren middelbare school

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het aantal ziekmeldingen op middelbare scholen groeit hard. En dan gaat het in dit geval niet om leerlingen, maar om de leraren.

Doorgaans was het aantal werkuren dat niet ingevuld werd wegens ziekte van de docent vijf procent, maar afgelopen jaar was er een ongewone stijging naar 5,6 procent. Dat lijkt misschien geen baanbrekende stijging, maar VO in Ontwikkeling (Voion) vermoedt dat er meer aan de hand is, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Dat heeft niet alleen te maken met de stijging van het ziekteverzuim op middelbare scholen, maar ook met het feit dat datzelfde cijfer op basisscholen juist dalende is. Dat is een trend die al drie jaar aan de gang is.