In het nieuws

Nooit meer een Tinder mismatch met type-dating

Het grote voordeel van type-dating is dat je minder keuzestress hebt. ,,Je kunt met gemak tien matches hebben, maar wat dan?” / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

10 SEP 2019

Met ‘MensTypes’ kun je in een oogopslag en/of op een Tinderfoto zien of iemand bij je past of niet. „Scheelt een hoop tijd, gedoe en ook verdriet.”

Mars of Venus

„Zie je die man daar aan komen lopen? Klein, gespierd en best wel ruig, dat is nou een echte Mars.” Ik zit met Monica Wardenaar, schrijfster van het boek ‘Jij past echt bij mij’, op een terras in het Haagse centrum en we geven onze ogen goed de kost. „Een Mars is vaak energiek, uitdagend en praat en beweegt snel.” Ze neemt een slok van haar Chai Latte en wijst naar een knappe vrouw die wat wegheeft van Jennifer Lopez. Een Venus-Mercurius. „Een sensueel, charmant type, dat onder andere de neiging heeft rommelig te zijn.” Toch handig om te weten als je smetvrees hebt.

Voorbijgangers passeren de revue en bij iedereen weet ze met haar amandelvormige bruine ogen meteen te spotten wat voor type het is. Van een Maan tot een Jupiter en een Mercurius, alle menstypes zijn vernoemd naar hemellichamen en hebben zo hun eigen karakter. Zo is pianist Wibi Soerjadi een zon, net als Michael Jackson. ,,Een zeldzaam type. Tenger en dromerig.” Ook Waylon en Elvis Presley zijn dezelfde types. Venus Mercurius, „pretoogjes, weleens problemen met hun gewicht en charismatisch, een beetje stout zelfs.”

Match maar geen klik

Het is wéér uit, hoorde ze vaak om haar heen. ‘Onze karakters verschilden te veel’. Wardenaar dook in de wereld van het enneagram van de zogenaamde essentietypes, bestudeerde grondig alle types en ging voor haar boek, waarin tientallen foto’s staan als hulpmiddel om te ontdekken wat voor type jij bent en wat bij je past, de straat op met haar camera. ,,Ik hoop mensen hiermee op een andere manier te leren kijken en zo een betere kans op een goede relatie te geven.”

Het menstype-kijken beperkt zich overigens niet tot real life. „Het kunnen inschatten van iemands karakter op basis van een foto is in onze digitale tijd onmisbaar geworden, je hebt vast weleens iemand naar rechts geswipet op Tinder waarmee je daarna een match had, maar uiteindelijk totaal geen klik mee bleek te hebben. Zeker als je dan veel tijd en energie in zo iemand steekt, nog voordat je er mee afspreekt en het aan den lijve ervaart, kan dat zonde zijn.”

Het grote voordeel van type-dating is dat je minder keuzestress hebt. ,,Je kunt gemakkelijk tien matches hebben, maar wat dan? Een kleiner aanbod maakt de keuze voor een echte date eenvoudiger. Het geeft ook meer zelfvertrouwen, omdat je beter weet waarom iemand wel of niet bij je past, en dat kan een hoop verdriet schelen.”

Herder of poedel

Of het zweverig is? Gedecideerd schudt ze haar hoofd, ,,Het is juist superconcreet. Vergelijk het met honden. We zien direct het verschil tussen een poedel en een herder en dit vertelt je meer over het karakter van deze twee honden. Bij een waakhond denken we meestal aan een herdershond, maar wil je liever een schoothondje dat je leuke strikjes in kunt doen, dan kies je eerder voor een poedel. Zo zijn ook verschillende types mensen te herkennen aan het uiterlijk en ook dan weet je meteen meer over het karakter.” Het is natuurlijk wel ‘zwart-wit en in grote lijnen’, beaamt ze. Er zullen ook heus wel hele waakzame poedels zijn, „maar zie het als een handig filter bij een eerste selectie.”

Met Monica Wardenaar op het terras, de plek bij uitstek om eens lekker types te kijken.

Haar eigen match was er al een kwart eeuw geleden. ,,Mijn man en ik zijn allebei types met Marskaraktereigenschappen. Deze types zijn ruimtenemend, actief en willen graag bepalen. Dan krijg je dus twee kapiteins op een schip, en dat is zo waardevol om te weten. Je hoeft nooit meer te denken: had-ie maar dit, deed-ie maar dat. We geven elkaar energie, kunnen urenlang op het strand hardlopen en verbouwen huizen samen, maar maken elkaar niet rustig. Als je dat weet, is dat prima en zoek je dat ook niet langer tevergeefs in elkaar.”

BZV

Vorig jaar schreef ze voor Televizier over Boer Zoekt Vrouw en de klik tussen Steffi en Roel zag ze meteen. „Ik word zo rustig van hem, zei Steffi. En dat klopt, want hij is een Saturnus en zij een Jupiter Maan en dat zijn deels elkaars tegenpolen.” De formule van BZV waar mensen schrijven op boeren die ze al hebben gezien en de boeren vervolgens selecteren op de foto’s en brief, is volgens haar een goede manier om je ideale partner te vinden. Beter dan bijvoorbeeld een programma als Married at First Sight, waarbij de wetenschap je match bepaalt. „Volgens mij matchen ze dan onder meer op persoonlijkheid, hobby’s en gezamenlijke interesses. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar ik denk dat als in de basis de karakters niet matchen, het uiteindelijk nooit gaat werken.”

Ze heeft al vele vriendinnen geholpen, lacht ze. „Dan appen ze een foto van een man en vragen ze: is dit mijn type?” Maar ook bijvoorbeeld met sollicitaties, ,,we leven in een ‘éven googelen’ tijd, dus je kunt vaak al van te voren weten hoe iemand eruit ziet en dan is het ook handig om te weten hoe je iemand kunt benaderen.” Iemand die een Saturnus-type is -slank, rechte houding, mooie jukbeenderen, in een notendop-, houdt bijvoorbeeld van praten, „stel dan veel vragen tijdens de sollicitatie.” Ook praktisch met interviews trouwens, verklapt ze met een knipoog. ,,Zo had ik ooit een afspraak met een journalist die een Jupiter Maan-type is en dus houdt van complimenten.” Leuke blouse heb je, zei ze, „En ik meende het ook nog, hoor! Maar dan is het ijs wel meteen gebroken.”

Ze kijkt tenslotte nog eens goed naar me. Jij bent een Mercurius Saturnus, besluit ze. „Daar past een Saturnus Mars goed bij, Barry Atsma bijvoorbeeld, of Jan Kooijman.” Al zijn die al bezet. Geen zorgen, „je mag me altijd een foto van een man appen!”

Nieuwe inzichten dankzij boek

In het boek ‘Jij past echt bij mij’ (uitgeverij BoekBizz) schrijft Monica Wardenaar over een nieuwe manier om te ontdekken of iemand de juiste partner voor je kan zijn. Het boek is een praktisch hulpmiddel voor singles en geeft een verfrissend nieuw inzicht in het vinden van de ideale partner. Door middel van drie simpele stappen leer je te zien of iemand een goede match voor je is.

'TypeDating' en 'Jij past echt bij mij' zijn gebaseerd op het enneagram van de essentietypes, waarbij je type wordt bepaald door je aangeboren natuur (je essentie) en niet door je aangeleerde gedrag (je persoonlijkheid) én de typologie van Menstypes. Hiermee kun je niet alleen aan het uiterlijk zien wat het karakter is van iemand, maar ook met wie je een echte klik zult hebben.

Door deze typologie krijg je een dieper inzicht in jezelf en in je relaties met anderen. Er zijn dertien menstypes: zeven klassieke en zes gecombineerde. Heel belangrijk is om eerst te weten wat voor type je zelf bent, „Daarna kun je kijken wie bij jou past. Wil je juist iemand die op jezelf lijkt, of je maximale aantrekking?” Je tegenpool dus, „het kan allebei geweldig goed werken, het ligt er aan waar je voor kiest.”


Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

2 UUR

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. 

Bij de scholenkoepel zijn 30 scholen in het speciaal onderwijs uit de randstad aangesloten. Tegenover RTL Nieuws reageert bestuurder Mariëtte van Leeuwen aangeslagen. „Waar je normaal met elkaar het dagelijkse leven bespreekt, heb je het nu over dingen als: wat doen we als er nu een bende binnenstormt? Wat nu als er een steekincident is? Hoe gaan we handelen?”

Vuurwerkbom


Nepadvertenties over 'dood' John de Mol

John de Mol / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

3 UUR

Op nieuwssites zijn weer nepadvertenties over John de Mol verschenen. Daarin stond dat hij was overleden.

De advertenties met de tekst 'Vaarwel John de Mol (1955-2020). Nederland is in shock' stonden onder meer op de sites van De Telegraaf, het AD en NU.nl.

Talpa heeft de nieuwssites gevraagd de nepadvertenties te verwijderen. Ook heeft het mediaconcern contact opgenomen met Google. „Het betreft hier fakeadvertenties die geplaatst worden via de advertentiedienst van Google", zegt een woordvoerder van Talpa na een bericht van Shownieuws.


Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen
Likeability of5

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen

Wonderen kunnen overal zijn! / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:14

We noemen onszelf graag nuchtere Hollanders, maar als het om een mirakel gaat mag er wel wat bijgeloof bij. Bijna twee derde van de Nederlanders gelooft in wonderen.

Ongeveer 63 procent van de mensen in Nederland gelooft in wonderen en bijna 30 procent in wonderbaarlijke ervaringen.

Twee op de vijf Nederlanders hebben zelf weleens iets gedaan om de kans op een wonder te vergroten, zoals bidden (24 procent), een geluksvoorwerpje met zich mee dragen (6 procent) of op bedevaart gaan (4 procent).


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Meer cocaïne onderschept in 2019

Meer cocaïne onderschept in 2019

Een beeld uit de Rotterdamse haven / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:04

In de Rotterdamse haven is afgelopen jaar bijna twee keer zo veel cocaïne onderschept als het jaar ervoor. De opsporingsdiensten namen 33.732 kilo coke in beslag, tegenover 18.947 kilo in 2018, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het zogeheten HARC-team dat hierbij betrokken is, kwam in 2019 veel vaker in actie dan in de afgelopen jaren. Daarbij zijn in totaal 141 partijen drugs opgespoord, terwijl er in 2018 nog 109 vangsten waren.

Vaker grote partijen


Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Harvey Weinstein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:14

De advocaat van filmproducent Harvey Weinstein (67), Donna Rotunno, zegt op de Australische tv dat haar cliënt uitsluitend schuldig is aan overspel.

Alle beschuldigingen die tegen hem zijn gedaan door vrouwen die 'naar rechts swipen', en dus een bewuste keuze maken. Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Seks met instemming


De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 14:00

Latijns-Amerika correspondent Sandra Korstjens dook diep de jungle in voor nieuwe serie De Amazone. Metro dronk een suco met haar, diep in Amsterdam-West.

Het liefst geeft ze iedereen die ze ontmoet meteen een abraço. Een knuffel dus. „In Brazilië zijn de omgangsvormen veel vrijer, het voelde bijna gek om je net een hand te geven!” Sandra Korstjens (31) vertrekt dinsdag weer naar haar thuis in „monsterstad” Saõ Paulo. Een bliksembezoek was het niet en ze logeert al een maand bij familie en vrienden. „Ik moest alle afleveringen van De Amazone nog inspreken, en ben nu druk bezig met de promotie.” Is niet helemaal haar coisa, verklapt ze, maar het hoort erbij. Woensdagavond zat ze samen met haar man, eveneens correspondent, bij Op1, waar hij met een knipoog verklapte ‘stikjaloers’ te zijn op zijn eega, die het afgelopen jaar door de jungle trok voor documentaireserie De Amazone. „Maar ze zochten een vrouw en ik denk ook wel dat het z’n voordelen heeft gehad.” Mannen daar praten graag met vrouwen, zeker als ze blond zijn en het in vloeiend Portugees is, „en met de vrouwen voelde ik vaak al snel een connectie.”

De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink


Coronavirus ook in Chinese gevangenissen probleem

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:44

In China laait het nieuwe coronavirus nu ook op in gevangenissen. Er zijn daar meer dan vierhonderd besmettingen gemeld, aldus de Chinese autoriteiten vrijdag.

Met name een bajes in de Chinese provincie Shandong vormt een probleem. Daar zijn tweehonderd gevangenen ziek geworden, net als zeven bewaarders.

Besmettingen


Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Assange in 2010. | Getty Images / Mark Chew

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:29

WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoopt asiel te krijgen in Frankrijk. Dat zei zijn advocaat Eric Dupond-Moretti vrijdag bij de Franse radiozender Europe 1.

Het juridische team van de omstreden klokkenluider zou contact hebben met de Franse president Emmanuel Macron. Assange zegt dat zijn jongste kind en de moeder van het kind Frans zijn.

Geen gewone eis


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

In Groningen werd de proef al eerder gedaan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

We hebben het steeds over zelfrijdende auto's, maar ook andere vervoerdersmiddelen worden geïnnoveerd. Voor het eerst mochten reizigers met een automatisch bestuurde trein.

De reizigers die onlangs hebben meegedaan aan een proef met een automatisch bestuurde trein zijn daar enthousiast over. Dat meldt ProRail. Tussen 12 en 17 februari reden elke dag vijftig passagiers mee met zo'n trein, die reed op het traject Groningen-Buitenpost. Hoewel de trein automatisch reed, was er wel een machinist aan boord die de verantwoordelijkheid droeg.

Test goed verlopen


Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Lotte van der Zee / Instagram: Lotte_Zee

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:14

Model Lotte van der Zee is donderdagavond in Oostenrijk herdacht. De twintigjarige overleed vorig jaar tijdens een wintersportvakantie in Westendorf aan de gevolgen van hartproblemen.

Familie en vrienden zijn een jaar later teruggegaan naar de plek waar ze Lotte hebben herdacht. Er werden ballonnen opgelaten en een gedenktsteen gelegd in een kapel dicht bij de plek waar de laatste foto van haar werd genomen.

Eenzelfde soort steen is op een berg gelegd in de plaats waar de familie jaarlijks op wintersportvakantie gaat, schrijft RTV Oost. Op de steen is de naam van Lotte en haar geboorte- en sterfdatum gezet.


Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg in Davos / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:54

Een nieuwe soort slak, die onlangs werd ontdekt op het Aziatische eiland Borneo, is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat meldden verschillende media, die zich baseren op Biodiversity Data Journal.

De slak - officieel Craspedotropis gretathunberga - heet zo omdat het weekdiertje volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De slak kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Generatie erkennen


Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Het vernieuwde station van Delft is een stijger in de Stationsbelevingsmonitor / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:09

Reis je frequent met de trein? Dan spendeer je heel wat tijd op stations. Niet iedereen is even tevreden met zijn of haar station, blijkt uit onderzoek.

Het Brabantse Lage Zwaluwe heeft het minst populaire treinstation van Nederland en Klimmen-Ransdaal in Limburg is favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research waarbij 150.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden. Het nieuwe station van Delft is de grootste stijger in de zogenoemde Stationsbelevingsmonitor.

Verbetering in Delft


Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Slecht nieuws voor huiseigenaren, die zijn dit jaar wat duurder uit. Gemiddeld zijn de gemeentelijke woonlasten zo'n 5,2 procent hoger dan in 2019.

De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar (3,4 procent) en is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Afvalstoffenheffing stijgt hardst


Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Ababel Yeshaneh in actie tijdens een eerdere renwedstrijd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:19

Stond je ook nog verbaasd na te denken over hoé snel sommige atleten een halve marathon rennen? Het record is weer verbeterd. De Ethiopische atlete Ababel Yeshaneh heeft het nieuwe wereldrecord op haar naam staan.

De 28-jarige Yeshaneh snelde in Ras al-Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tijd van 1 uur, 4 minuten en 31 seconden. Daarmee was ze 20 seconden sneller dan Joyciline Jepkosgei, de Keniaanse die op 22 oktober 2017 in Valencia de mondiale toptijd op 1.04.51 had gezet.

Nek-aan-nek


Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Nederlandse passagiers arriveren op Schiphol / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

De vlucht met 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Het toestel moest een tussenstop maken in Karachi (Pakistan), nadat het door de Turkse luchtverkeersleiding was gevraagd om te keren. De terugvlucht was georganiseerd door de rederij, Holland-Amerika Lijn, in samenwerking met de Nederlandse overheid.


Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

De meest interessante podcasts over ouderschap. /Gettyimages

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:29

Met duizenden verschillende podcasts, is het soms moeilijk kiezen. Ter inspiratie maakt Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een selectie met luistertips. Volgende week is de jaarlijkse Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam, daarom ditmaal een selectie van podcasts voor ouders.

1. Podnataal

Podnataal is een podcast gemaakt door radiomaakster Simone Wijnands. In deze podcastserie kun je Simone volgen tijdens haar eigen zwangerschap en de bevalling. Je krijgt een inkijkje in haar leven en experts komen aan het woord. In elke aflevering doet een vrouw haar bevallingsverhaal.


‘Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger’

Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens.

Foto van 'Nina Juffermans'

VANDAAG, 06:30

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het huis moet aan kant, de kinderen naar de toneelles en hockey, de hond moet uitgelaten en dan moet er ook nog een voedzame maaltijd op tafel worden gezet. Geen tijd voor vrijwilligerswerk? Overweeg het toch nog maar een keer, want vrijwilligerswerk maakt je een blijer mens. Naast dat je natuurlijk anderen helpt en wat bijdraagt aan de maatschappij, blijkt uit cijfers van het CBS dat vrijwilligerswerk doen ook daadwerkelijk gelukkiger maakt. Voor het onderzoek werden van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder. Bijna de helft van deze groep Nederlanders gaf aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger in te zetten.

Van alle vrijwilligers zegt 91 procent gelukkig te zijn, terwijl dat aantal bij niet-vrijwilligers blijft steken om 85 procent. Sterker nog, onder de vrijwilligers beoordeelt 2,1 procent hun leven met een 5 of lager. Bij niet-vrijwilligers is dat het dubbele: 4,2 procent. Dus, concludeert het onderzoek, vrijwilligers zijn over het algemeen gelukkiger. „Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn”, aldus de onderzoekers van het CBS.


Trump: 'Roger Stone maakt goede kans op vrijspraak'

Trump: 'Roger Stone maakt goede kans op vrijspraak'

De president zei te geloven dat de jury ‘besmet’ is. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat Roger Stone - een vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van hem – „een goede kans maakt” om alsnog vrijgesproken te worden.

Dat zei Trump in reactie op de veroordeling van Stone. Hij werd veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf vanwege belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.

'Besmet'