Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 sep 2019 / 13:54 uur

Nog altijd hebben miljoenen mensen moeite met lezen

Nog altijd hebben zo’n 2,5 miljoen Nederlanders moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.

Daardoor hebben ze ook vaak moeite met apps, digitale systemen en online-formulieren. Ze doen vaak laaggeschoold werk als keukenhulp of schoonmaker en vinden het soms moeilijk om naar ander werk door te stromen omdat ze niet goed kunnen lezen en schrijven. Werkgevers zouden een rol moeten spelen in het laten meekomen van laaggeletterde medewerkers.

De Stichting Lezen & Schrijven wil werkgevers daarmee gaan helpen. Volgens de stichting zouden werkgevers bijvoorbeeld trainingen op maat kunnen aanbieden, op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computer en smartphone.

Drempel

Lezen en schrijven zijn volgens de stichting essentiële vaardigheden om bij te blijven. Wie zijn lees- en schrijfvaardigheid verbetert, vergroot ook direct zijn kansen op de arbeidsmarkt en wordt meer waard voor zijn bedrijf, is de gedachte. „We hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt. Dus we moeten zorgen dat de drempel laag is", zegt directeur Geke van Velzen van Lezen & Schrijven. „Veel mensen schamen zich. Dus dan helpt het als je een maatje hebt of een professional die je helpt die drempel over te gaan."

De komende week is het Week van de alfabetisering. In deze vijftiende editie komen ruim duizend organisaties en 84.000 mensen in actie voor een geletterd Nederland. Ze organiseren onder meer dichtwedstrijden, taalquizzen, congressen, theatervoorstellingen en ‘taalchallenges’ voor scholieren van 9 tot 13 jaar.

Reageer op artikel:
Nog altijd hebben miljoenen mensen moeite met lezen
Sluiten