Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederland vraagt Rusland uitlevering MH17-verdachte

Het Openbaar Ministerie heeft Rusland gevraagd MH17-verdachte Vladimir Tsemach uit te leveren. Dat heeft het OM de nabestaanden van de vliegramp laten weten. Nederland betreurt zeer dat Oekraïne de Oekraïense separatist überhaupt aan Rusland heeft overgedragen.

Tsemach kan een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar en de rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17, vijf jaar geleden. De rebellencommandant zou het bevel hebben gehad over de luchtafweer ter plaatse en de hand hebben gehad in het wegmaken van de fatale BUK-raketinstallatie.

Kamerleden boos

De Tweede Kamer is dan ook niet te spreken over het feit dat Oekraïne, dat normaal nooit zijn onderdanen uitlevert, Tsemach opeens wel laat gaan. CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt de vrijlating en het vertrek van Tsemach naar Rusland ‘bizar’. Hij twijfelt ‘ernstig’ of de regering in Kiev nog een betrouwbare partner is en „wil weten wat het Nederlandse kabinet doet om dat te verzekeren."

Van Dam en zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma willen minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken snel spreken over de ‘ontgoochelende’ afloop. Sjoerdsma wil liefst al dinsdag tijdens het Vragenuur tekst en uitleg over „hoe dit zo heeft kunnen gebeuren".

Het OM heeft, volgens het kabinet na zware Nederlandse druk, de kans gekregen Tsemach nog eens te verhoren voor hij naar Rusland vertrok.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.