Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 sep 2019 / 06:07 uur

Na zelfscankassa’s nu test met kassaloze winkel

Na de zelfscankassa’s die in veel winkels opduiken, komen er binnenkort mogelijk ook kassaloze winkels. Albert Heijn gaat zo’n winkel uittesten, bij het hoofdkantoor in Zaandam.

Door middel van sensoren en camera’s wordt er bijgehouden wie wat uit welk schap pakt. Wanneer iemand dan de winkel verlaat, worden de boodschappen automatisch afgerekend. In de komende maanden mogen de medewerkers het uitproberen, één voor één. Als dat goed gaat, wordt het systeem verder op de proef gesteld.

‘Net alsof je thuis iets pakt’

In de winkel is het net of je thuis iets uit de koelkast pakt, liet Albert Heijn donderdag bij de presentatie zien. Naast dat er geen kassa is, hoef je de producten ook niet te scannen. Je opent de winkel door je betaalpas te scannen. Het totaalbedrag komt op een scherm te staan wanneer je de winkel uitgaat. Albert Heijn benadrukt dat het systeem geen gezichtsherkenning gebruikt, de camera’s „registreren alleen gedaanten en bewegingen".

Albert Heijn had vorig jaar al een paar proefwinkels in Amsterdam kassaloos gemaakt. Gebruikers betaalden door met een speciale pas kaartjes bij de schappen aan te tikken. In de nieuwe experimentele winkel hoeft zelfs dat niet meer.

Kleine winkel

De proefwinkel in Zaandam is 14 vierkante meter groot. Als de test in Zaandam klaar is, wordt de winkel waarschijnlijk op een andere plek neergezet, maar Albert Heijn wil nog niet zeggen waar. Volgens Albert Heijn kan zo’n winkel op den duur op elke plek worden geplaatst waar tijdelijk een minisupermarkt nodig is, zoals bij kantoren en in nieuwbouwwijken.

„Klanten willen op elke plek aan hun producten kunnen komen. Deze winkel is zo klein dat hij op een vrachtwagen kan worden geplaatst en zo kan worden verplaatst. We zien dat daar een kans ligt", zegt projectleider Jasper Hoogers van Albert Heijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na zelfscankassa’s nu test met kassaloze winkel
Sluiten