Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 sep 2019 / 11:45 uur

Na Instagram test ook Facebook met verbergen likes

Toen het afgelopen april bekend werd dat Instagram ging testen met het verbergen van likes bij posts, werd er angstvallig én opgelucht gereageerd. Nu gaat moederbedrijf Facebook ook testen met het verbergen van likes. Volgens Facebook is de proef nog niet voor gebruikers ingevoerd.

Alleen gebruiker ziet het

Als je in Australië, Canada, Italië, Japan of een van de andere drie landen woont waar de Instagram-proef al is ingevoerd, zie je niet meer hoeveel likes een post krijgt. Alleen de gebruiker die de foto plaatste, kan dit zien.

Influencers zouden door het verbergen van de vind-ik-leuks en hartjes niet meer goed hun brood kunnen verdienen, opperen tegenstanders van het verbergen. De sociale media zelf laten weten dat er meer aandacht moet komen voor wat er wordt gedeeld, en niet hoeveel duimpjes dit oplevert.

Jaloezie door likes-jacht

Nog een reden voor het eventuele verbergen van de vind-ik-leuks is dat de jacht om likes ook jaloezie kan opleveren – en hiermee het risico dat gebruikers een post verwijderen, of het toch al verminderd populaire Facebook gaan verlaten. Ook moeten berichten op deze manier objectiever overkomen. Dat Facebook gaat testen met het verbergen, zou er bovendien op wijzen dat de proef op Instagram meer voordelen dan nadelen teweeg heeft gebracht, oppert tech-onderzoeker Jane Manchun Wong.

Wat je wel ziet onder een Facebookpost als de proef daadwerkelijk doorgaat, zijn de de namen van enkele vrienden die het bericht hebben geliked. Als je doorklikt op het bericht, zou er nog wel te zien zijn hoeveel likes de post heeft.

Wat vind jij ervan dat Facebook de likes misschien ook wil afschaffen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na Instagram test ook Facebook met verbergen likes
Sluiten