Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 sep 2019

Na broer ook advocaat Nabil B. doodgeschoten

De woensdag doodgeschoten strafrechtadvocaat Derk Wiersum is niet de eerste in de omgeving van kroongetuige Nabil B. die is geliquideerd. Eerder werd zijn broer Reduan B. al doodgeschoten.

De moord op Reduan gebeurde een week nadat justitie bekend had gemaakt dat zijn broer kroongetuige was geworden in een groot onderzoek naar een reeks liquidaties. Achter deze moorden zou een bende zitten die wordt geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland.

Politie en justitie gaven in februari al aan de dreiging voor de familie van B. verkeerd in te hebben geschat. B. zit zelf momenteel vast, op een speciale afdeling in Vught, waar hij extra wordt beschermd. Hij heeft opening van zaken gegeven over een aantal liquidaties, ook zaken waar hij zelf bij betrokken is geweest, in ruil voor strafvermindering en bescherming.

Gevaar is te groot

Wiersum werd woensdag doodgeschoten in Amsterdam. Hij was de advocaat van Nabil B. in het Marengo-proces. Advocaten reageren geschokt op de moord. „Het is ongelooflijk, bijna niet te bevatten", aldus strafpleiter Menno van Gaalen, die een van de verdachten in het Telegraaf-proces bijstaat. „We zijn in ons land niet voorbereid op dit soort dingen. We denken: zoiets gebeurt hier niet. Maar het gebeurt dus wel."

Hoe het verder moet gaan met het Marengo-proces is onduidelijk. Van Gaalen verwacht dat het zo goed als onmogelijk wordt om een nieuwe advocaat te vinden. „Ik kan me niet voorstellen dat er nog een collega is die zijn zaak op zich neemt. Want wat doe je jezelf aan? En je familie? Het gevaar en de dreiging zijn veel te groot."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na broer ook advocaat Nabil B. doodgeschoten
Sluiten