Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Minstens 35 betogers opgepakt bij protest gele hesjes in Nantes

De Franse stad Nantes veranderde zaterdag in een toneel van ongeregeldheden waarbij de politie hard moest ingrijpen. 

Bij schermutselingen tussen betogers en de ordetroepen raakten vijf agenten en twee demonstranten gewond. Er zijn zeker 35 mensen aangehouden tijdens het grimmig verlopen ‘gillets jaunes’-protest.

Er kwamen zo'n 1800 mensen op de manifestatie af /ANP

1800 betogers

Op de protestbijeenkomst kwamen ongeveer 1800 mensen af en al vanaf het begin was de sfeer dreigend. De politie controleerde streng en heeft tijdens preventieve veiligheidsmaatregelen ruim twintig molotovcocktails in beslag genomen.

Deze maatregelen voorkwamen echter niet dat de vlam in de pan sloeg. Tijdens de protesten werd de politie bekogeld met allerlei voorwerpen. Het tot kalmte manen van de boze menigte bleek niet mogelijk. Om de orde te herstellen werd hierop besloten om traangas en waterkanonnen in te zetten tegen de gele hesjes.

Ondertussen was het centrum van Nantes in een slagveld verandert waarbij door de betogers brand werd gesticht en vernielingen zijn aangericht aan winkels en bushokjes.

Een 'straathospik' verleent eerste hulp /ANP
Confrontatie tussen ordetroepen en betogers /ANP

Gele hesjes

De gele hesjes zijn vorig najaar ontstaan op internet, vooral als reactie op de forse verhogingen van brandstofprijzen waarmee de regering het milieu zei te dienen. De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht, maar is inmiddels fors gekrompen.

Dat is mede een gevolg van het intrekken van impopulaire maatregelen door de regering van president Macron. Ook raakten de gele hesjes onderling verdeeld. Toch is er nog steeds een harde kern die opdraaft bij elke demonstratie en geweld niet schuwt.

De beweging heeft niet alleen aanhangers in Frankrijk. Ook in onder meer Nederland en België gingen mensen, zij het in bescheidenere aantallen, de straat op om hun stem te laten horen tegen het beleid van de overheid. Maar ook in hier lijkt de omvang van de protestbeweging over zijn hoogtepunt heen te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.