Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Minister Blok is designated survivor op Prinsjesdag

Wie gaat het land besturen als er bijvoorbeeld een aanslag gepleegd wordt? Voor Prinsjesdag is er een designated survivor aangesteld, en dat is minister Stef Blok.

Het is de eerste ‘aangewezen overlevende’ in Nederland. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover door de NOS. De keuze voor Blok lag voor de hand, omdat hij sowieso niet op Prinsjesdag in de Hofstad is.

Iets anders te doen

Blok bezoekt dinsdag 17 september het Europees Parlement in Straatsburg. Het is trouwens wel vaker voorgekomen dat de bewindsman voor Buitenlandse Zaken op Prinsjesdag afwezig is, omdat hij ergens anders iets te doen heeft.

Vorig jaar liet het kabinet al weten dat er een designated survivor zou komen. „Het is niet wenselijk dat de voltallige regering aanwezig is bij een bepaalde bijeenkomst of gebeurtenis, waarbij eveneens de Raad van State en het parlement geheel aanwezig zijn", zei premier Rutte hierover.

De designated survivor moet het landsbestuur kunnen overnemen als de Ridderzaal wordt getroffen door een terreuraanslag of andere extreme ramp. De term was al bekend in Amerika en burgerde in door de gelijknamige Amerikaanse televisieserie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Minister Blok is designated survivor op Prinsjesdag
Sluiten