Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Meesteroplichtster krijgt tien jaar cel

Een 64-jarige Belgische meesteroplichtster is in Gent door het hof van beroep tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Gina H., die zich als onderzoeksrechter voordeed en in heel Vlaanderen families oplichtte voor ruim 666.000 euro, had aanvankelijk drie jaar cel gekregen. Ze zamelde zogenaamd geld in voor de bestrijding van terrorisme.

H. is al lange tijd als oplichtster aan de slag. Al in 1987 werd ze veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Later gaf ze zich uit voor een nichtje van de Belgisch industrieel Jan De Clerck, wiens zoon Anthony was ontvoerd en voor wie losgeld werd gevraagd. Zo zamelde ze meer dan 1 miljoen euro in. Daar kreeg ze zeven jaar cel voor.

Terreurbestrijding

In 2017 werd ze opnieuw aangehouden nadat ze onder meer in Dendermonde, Knokke-Heist en Brugge en Hamme toesloeg als Brussels onderzoeksrechter. Ze bewoog haar slachtoffers geld te investeren in terreurbestrijding, waarvoor zij met indrukwekkende winsten zouden worden terugbetaald.

Het hof gaf ook een boete van 1200 euro en verklaarde een Rolex van 7900 euro verbeurd. „U bent totaal losgeslagen", lichtte de rechter de hoge straf toe. „We moeten de maatschappij beschermen tegen vileine mensen zoals u."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.