Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 sep 2019 / 10:35 uur

‘Liquidatie is een aanslag op de rechtsstaat’

„Met deze brute moord is een grens overschreden", aldus korpschef Erik Akerboom. De politie rust niet voordat de dader gepakt is. 

„Wij zijn geschokt, ongeloof overheerst. Je kunt zeggen dat dit een aanslag is op de rechtsstaat." Zo reageerde Christa Wiertz, sinds begin dit jaar president van de rechtbank in Amsterdam, woensdag op de moord op advocaat Derk Wiersum.

Ook het Openbaar Ministerie noemt het een aanslag op de rechtsstaat en reageert met „grote afschuw" op de liquidatie. „Nederland heeft de laatste jaren kunnen zien dat criminelen tot ongekend en nietsontziend geweld in staat zijn. Daarbij hebben criminelen elkaar geliquideerd en zijn ook onschuldige burgers in gevaar gebracht en gedood", stelt het OM.

Tekortgeschoten

De familie van kroongetuige Nabil B. laat weten diep geraakt te zijn door de liquidatie van dienst advocaat. Verbaasd zijn ze echter niet. „We hebben politie en OM van meet af aan gewaarschuwd dat iedereen die bij dit proces betrokken is, gevaar loopt. Een aanslag op een officier zou een volgende stap kunnen zijn”, zegt een familielid tegen De Telegraaf. 

Het OM zou volgens het familielid tekort zijn geschoten. „Als je het traject van een kroongetuige ingaat, dan moet je bij deze specifieke criminele organisatie uit dit liquidatieonderzoek weten welke strategie je kiest. En daar hoort maximale beveiliging bij. Ze hebben het bij mijn broer onderschat en nu weer." Eerder werd de broer van Nabil B. al doodgeschoten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Liquidatie is een aanslag op de rechtsstaat’
Sluiten