Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 18 sep 2019 / 10:01 uur

Liquidatie advocaat kroongetuige: ‘Niemand had dit verwacht’

Nederland reageert geschokt op de moord op advocaat Derk Wiersum. Rond half 8 ’s ochtends werd hij voor zijn huis doodgeschoten. Zijn vrouw zou op dat moment naast hem hebben gestaan, maar is niet gewond geraakt. In zijn huis was een van zijn kinderen aanwezig.

Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. Het is niet de eerste liquidatie rondom B. Eerder werd zijn broer doodgeschoten, een week nadat bekend was gemaakt dat Nabil B. kroongetuige zou worden.

Onverwacht

Dat een advocaat slachtoffer wordt van geweld, komt nagenoeg niet voor in Nederland. Er zijn een aantal gevallen waarin een advocaat werd geliquideerd of een aanslag overleefde, maar toen ging het niet om de advocaat van een kroongetuige. Volgens misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, van onder meer misdaadjournalist.nl, zijn eerdere zaken ook helemaal niet te vergelijken met deze. „Er zijn al behoorlijk weinig advocaten die een kroongetuige bij willen staan. Niemand gaat dat nu nog willen doen. Die denken nog wel drie keer na voordat ze Nabil B. bijstaan."

Wiersum zou eerder met collega’s hebben besproken dat hij bedreigd werd en het idee had doelwit te zijn. Toch werd hij niet beveiligd. „Normaal gesproken hoeft dat ook niet", weet Korterink. „Ik denk dat niemand deze liquidatie verwacht had."

Ongekend

Hij vermoedt dat de gevolgen voor andere advocaten of de advocatuur gering zijn: „Vooral voor deze zaak met kroongetuige zijn de gevolgen groot." Toch kan ook Korterink niet ontkennen dat deze liquidatie ongekend is voor Nederland. „Dit gebeurt in Zuid-Amerika, in Mexico. Maar in Nederland… Je verzint het niet."

„Niemand weet wat hij hiermee aanmoet", doelt hij op het rechtssysteem en de politiek. „We zien het gebeuren, maar wat we ermee moeten? Dit is ongekend."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Liquidatie advocaat kroongetuige: ‘Niemand had dit verwacht’
Sluiten