Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Leroy toch geen bestuursvoorzitter KPN: ‘Juiste beslissing’

Dominique Leroy wordt toch geen bestuursvoorzitter van KPN. Volgens het telecombedrijf is de duur van de procedures in België, waar justitie een onderzoek tegen haar is gestart vanwege een omstreden aandelenverkoop, „onduidelijk en onvoorspelbaar".

Leroy ligt in België onder vuur vanwege de aandelentransactie. Ze was tot voor kort hoofdverantwoordelijke bij branchegenoot Proximus in België en gaf op 25 juli de opdracht om haar aandelenpakket van Proximus ter waarde van 285.000 euro te verkopen per 1 augustus.

Ze zou voor die tijd al hebben geweten van haar vertrek. De Belgische financiële waakhond FSMA en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar die transactie omdat er mogelijk sprake is van handel met voorkennis.

Onzekerheid

Volgens de raad van commissarissen van KPN is de onzekerheid die is ontstaan niet in het belang van de onderneming. President-commissaris Duco Sickinghe van KPN spreekt van een moeilijke beslissing, wijzend ook op de staat van dienst van de Belgische. De toezichthoudende raad verwacht op korte termijn een nadere mededeling te kunnen doen over de ontstane situatie. Vooralsnog blijft operationeel directeur Joost Farwerck de rol van topman waarnemen.

Leroy had bij KPN Maximo Ibarra op moeten volgen, waarmee bij KPN voor de tweede keer een buitenlander aan het roer zou zijn gekomen. Eind oktober zou het telecombedrijf beleggers bijpraten over de voorgenomen benoeming. Deze bijeenkomst gaat niet door.

‘Juiste beslissing’

Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), stelt dat een streep door de komst van Leroy de juiste beslissing is. Hij denkt ook dat toezichthouders zich achter de oren moeten krabben, omdat de uitkomsten van het onderzoek naar Leroy maanden op zich laten wachten.

De tijdspanne en de uitkomst van het onderzoek naar een verdachte aandelentransactie van Leroy zijn ongewis. Dat is volgens Koster de voornaamste reden van de intrekking van de kandidatuur van de Belgische.

Duurt te lang

Naar verluidt gaat het om zes tot negen maanden alvorens er duidelijkheid is. „Dat is te lang", aldus de VEB-directeur. Hij hoopt dat toezichthouders een les trekken uit de kwestie. „In dit soort gevallen zou een versnelde procedure mogelijk moeten zijn."

Koster hoopt dat KPN snel met een nieuwe kandidaat op de proppen komt. Hij stelt verder dat er intern bij KPN ook geschikte kandidaten zijn die de rol van bestuursvoorzitter op zich zouden kunnen nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.