Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 sep 2019 / 08:49 uur

KNMI gaat stormen in Nederland naam geven

„Met windstoten tot maximaal 95 kilometer per uur raast storm Jan vanuit het westen Nederland binnen." Het is goed mogelijk dat het KNMI in de nabije toekomst zo’n bericht verspreid.

Zoals de grote orkanen namen hebben, wil het KNMI namelijk ook stormen in Nederland een naam gaan geven. Niet aan elk briesje zal een naam worden opgehangen, maar code oranje of rood voor windstoten zal er een naam aan de storm verbonden worden. Dat meldt het weerinstituut vrijdag, de dag dat het nieuwe stormseizoen van start gaat.

Jan en Kitty

Het is er overigens niet zo dat het allemaal typische Hollandse namen zullen worden. De naamgeving wordt namelijk gedaan in samenwerking met de weerinstituten van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Nederland heeft als eerste Jan en Kitty in gediend. Voorlopig nog geen storm die Storm heet dus.

„Stormen beperken zich niet tot nationale grenzen en daarom is het logisch om zulke extreme weersomstandigheden namen te geven", zegt KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven. „Omdat veel mensen tussen onze landen reizen, maakt het gebruik van gemeenschappelijke namen het een stuk eenvoudiger om de gevaren van een groot stormsysteem in te schatten. Iedereen die wordt blootgesteld aan dergelijke belemmerende extreme weersomstandigheden profiteert hiervan. ”

Vrouwelijk en mannelijk

De namen zijn afwisselend mannelijk en vrouwelijk, vastgesteld door het Amerikaanse National Hurricane Center in de jaren zeventig, zo valt verder te lezen op de website van het KNMI. Dit jaar zal de eerste storm ‘vrouwelijk’ zijn en Atiyah heten, de tweede storm is ‘mannelijk’ en krijgt de naam Brendan. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KNMI gaat stormen in Nederland naam geven
Sluiten