Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 sep 2019 / 16:24 uur

Kabinet wil onderzoek naar norm ultrafijnstof

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) heeft donderdag in debat met de Tweede Kamer aangekondigd dat de Gezondheidsraad onderzoek moet doen naar een mogelijke norm voor ultrafijnstof. 

Een deel van de Kamer maakt zich zorgen over de gevolgen van ultrafijnstof voor de gezondheid. Een eerste onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wijst uit dat de extreem kleine deeltjes in de lucht klachten als kortademigheid kunnen veroorzaken. Over mogelijke gevolgen op de lange termijn is nog weinig bekend.

Nog geen internationale norm

Er is internationaal nog geen norm voor ultrafijnstof. De staatssecretaris wil daar wel meer duidelijkheid over en laat zich daarom adviseren door de Gezondheidsraad.

Ultrafijnstof wordt vooral uitgestoten door vliegtuigen, auto’s en houtkachels. Onderzoek van het RIVM wees eerder uit dat omwonenden van Schiphol regelmatig hoge concentraties inademen.

Kinderen met luchtwegproblemen kunnen deze ondervinden na het inademen van ultrafijnstof, concludeerde het RIVM. Ook gezonde kinderen en volwassenen kunnen ‘kortdurende verminderingen in de longfunctie’ ervaren als ze blootstaan aan hoge concentraties.

Schadelijk

Volgens patiëntenorganisatie Longfonds kunnen de extreem kleine deeltjes extra schadelijk zijn, omdat ze dieper in de longen doordringen, en ze niet makkelijk worden uitgekucht.

Het kabinet kondigde recent aan dat er, onder bepaalde voorwaarden, ruimte is voor groei van Schiphol. Daarnaast hoopt het ook nog het vernieuwde Lelystad Airport te openen. ‘Dat traject loopt gewoon parallel’ aan het onderzoek dat naar een mogelijke norm voor ultrafijnstof wordt gedaan, aldus de staatssecretaris.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kabinet wil onderzoek naar norm ultrafijnstof
Sluiten