Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 sep 2019 / 16:30 uur

Kabinet wil beter nummer voor zelfmoordpreventielijn na familiedrama

Niet 113, maar 0900 0113 moet gebeld worden bij zelfmoordgedachten. Verwarring daarover eiste afgelopen week een leven. Het kabinet wil iets aan het nummer veranderen.

Het kabinet gaat „zo snel mogelijk" kijken of de zelfmoordpreventielijn een gemakkelijker vindbaar telefoonnummer kan krijgen. Dat naar aanleiding van een familiedrama in Winschoten. Een jonge vrouw zocht hulp, maar kreeg de preventielijn niet te pakken. Ze maakte een einde aan haar leven toen ze geen gehoor kreeg.

Noodnummer

Oppositiepartijen SP en PvdA en regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen van het kabinet weten of 113 niet gemakkelijker bereikbaar kan worden. Verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis is „met stichting 113 in gesprek over het veranderen van het nummer", laat zijn ministerie weten. Die gesprekken zouden al langer lopen.

De stichting zelf is bang dat overstappen naar het gelijkluidende telefoonnummer onmogelijk is. Het zou namelijk gereserveerd zijn als eventueel Europees noodnummer.

Op de koelkast

De vrouw uit Winschoten zou midden in de nacht meerdere keren naar 113 gebeld hebben, maar geen gehoor hebben gekregen. Ze had het nummer meegekregen van de psycholoog.

„Zij heeft drie keer gebeld naar 113, maar dat nummer bestaat helemaal niet. Je moet 0900 0113 bellen om de Zelfmoordpreventielijn te pakken te krijgen. Dat is ons niet verteld”, zei de vader van de vrouw tegen het regionale RTV Noord.  De ouders van de vrouw zijn boos en verdrietig: „Wij hebben altijd tegen haar gezegd dat zij het nummer 113 op de koelkast moest zetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet wil beter nummer voor zelfmoordpreventielijn na familiedrama
Sluiten